Menu
Wandelblog

De Ringmuswandeling in Galmaarden: plezier in drievoud

Alle goede dingen bestaan uit drie. Zo heb je in Galmaarden de Ringmuswandeling: niet één maar wel liefst drie wandelroutes door het zachtheuvelende Pajottenland. Deze week maakte ik twee van deze wandelingen, de zogenaamde witte en zwarte lus, respectievelijk zo’n 9 en 33 km. En die waren magnifiek! De derde route, de rode van om en bij de 18 km, staat alvast op mijn to do lijstje! In deze post vertel ik je wat je kan verwachten van deze inspirerende wandelingen in het Toscane van de Lage Landen, een landschap dat bijna een half millennium geleden ook Bruegel niet onberoerd liet.

Agrarisch zicht in Galmaarden

Pajottenland

Ooit stond schrijver Omer Wattez, geboren en getogen in Schorisse, samen met dichter Pol de Mont op de Geuzentoren in het Muziekbos te Ronse. De Mont was toen zo onder de indruk van het glooiende landschap dat hij de bijnaam ‘Vlaamse Ardennen’ ter plekke verzon. Maar zijn eigen geboortestreek, die mag er ook zijn! In het gedicht Aan mijn Payottenland uit 1924, bezong de Mont de nostalgische bewondering voor zijn eigen heimat: het Pajottenland, een zachtjes heuvelende, ruraal gebleven streek ten zuidwesten van Brussel in de provincie Vlaams-Brabant.

Het afgelopen jaar keerde ik steeds weer terug naar de Vlaamse Ardennen. Vaak was het met ietwat tegenzin dat ik een andere toeristische streek bezocht. Niets kon tippen aan ‘mijn’ geliefde VA, toch? Maar o hoe fout zat ik! Kort geleden maakte ik kennis met het prachtige Scheldeland in Merelbeke en op de wandeling door 3 provincies zette ik mijn eerste bewonderende wandelpasjes in het Pajottenland. Zo kwam het dat ik, geprikkeld en nieuwsgierig, twee van de drie Ringmuswandelingen maakte. En … VONK! De heldere lucht, de kapellekes, de wilgenbomen en zeker ook de sterke, stoere Brabantse trekmeisjes van Urbanus: ik ben opnieuw verliefd!

Galmaarden: een parochie zonder kerktoren

Vele van de wandelingen die ik al maakte, vatte ik aan in de buurt van een kerk. De Sint-Ursmaruskerk in Nokere (Kordaal wandelroute), Sint-Pharaïldis te Smetlede (Vaerenbergpad), Sint-Bonifatius in Munte (Asselkouter wandelroute) enz. Galmaarden heeft gewoon de Sint-Pieterskerk, al is die niet meer zo ‘gewoon’. In 1995 nog werd het oude classicistische gebouw geheel gerestaureerd en geklasseerd. In 2009 sloeg het noodlot echter toe. Een afgeschoten vuurwerkpijl legde de kerk zo goed als helemaal in de as. Door de heersende ontkerkelijking achtte men het niet verantwoord om het gebouw in de hoedanigheid van kerk herop te bouwen. De brand betekende bijgevolg de dood van de parochie Galmaarden. Een nieuwe locatie voor de bibliotheek in combinatie met een polyvalente ruimte zou de komende jaren de nieuwe bestemming voor de Sint-­Pieterskerk worden. 

Op het einde van de wandeling speuren naar de spitse kerktoren kan je dus bij de Ringmuswandeling niet. De staande wip in de achtertuin van het Baljuwhuis, het startpunt van de wandeling, neemt die vervangende honneurs waar. Maar zelfs zonder toren is wat overgebleven en weer opgebouwd werd van de kerk van Galmaarden een indrukwekkend bouwwerk.

De mooiste hoekjes van Galmaarden

In 2017 kreeg de reeds bestaande witte Ringmuswandeling van 9 km een aanvulling met twee nieuwe routes. Alle drie vertrekken zij aan het Baljuwhuis op het marktplein van Galmaarden. Zowel op de witte als op de zwarte lus kwam ik bordjes tegen van de rode route. Er zijn dus overlappingen maar toch zijn de drie wandelingen divers genoeg om je de al de mooiste hoekjes van Galmaarden te laten ontdekken.

Van de witte lus herinner ik me vooral de vele veldwegels en holle weggetjes die je doorheen het glooiende Galmaardse natuurlandschap voeren. Op deze wandeling van 9 km wandel je langs heerlijke stukjes natuur die mijlenver weg lijken te zijn van de bewoonde wereld, de rust en stilte zo tastbaar, zelfs op de Heetveldemolensite langs de Mark vlakbij het centrum van Galmaarden.

Dat er op de 33 km lange zwarte lus meer verharde stukjes zouden zijn, had ik natuurlijk wel verwacht. Stedelijker dan het centrum van Tollembeek wordt het echter niet en de straten geven je een charmante kijk op het dorpsleven zoals het is. Hoogtepunten van deze wandeling zijn: het mooie stukje natuur aan de Heetveldemolensite, de Congoberg met zijn indrukwekkende panorama’s en Brabantse trekpaarden, de ongelofelijk schilderachtige Markvallei en de passage in het Kluysbos vlak bij de Bosberg.

Tijdens mijn wandelingen botste ik bovendien op drie jonge, wilde reeën en op talloze vreedzame grazers wiens weides ik moest doorkruisen. Ik ben heel benieuwd naar wat de rode Ringmuswandeling daar nog kan aan toevoegen!

Opmerking bij het volgen van de routes

De Ringmuswandelingen zijn bewegwijzerd en over het algemeen makkelijk te volgen. Heel soms moet je goed kijken waar de bordjes zich bevinden en een enkel bordje ontbreekt. In dat opzicht is het geen slecht idee om een plannetje bij de hand te houden als back-up. Onderaan deze post vind je alvast de GPX bestanden van de routes en de kaartjes op Google Maps. Bij de toeristische dienst van Galmaarden zijn ook plannetjes te verkrijgen (€1).

Er is een mogelijkheid om de witte Ringmuswandeling in te korten tot 6 i.p.v. 9 km. Dit doe je door rechtsaf te gaan op de Grunselborrestraat. Let op: er staat een wegwijzertje naar rechts op knooppuntpaaltje 622 wanneer je uit de veldwegel komt. Dit is de weg naar de verkorte route! Wanneer je linksaf slaat, zie je het overwoekerde bordje met de gewone route.

Ook de zwarte Ringmuswandeling kan je een vijftal km inkorten door op de Modrielaan een stukje rechtdoor te gaan, over de Mark en dan naar rechts op de Kwadestraat i.p.v. voor de rivier linksaf in te slaan. Hierdoor mis je wel een mooi stukje natuur en ook het centrum van Tollembeek (met het standbeeld van Urbanus).

Praktisch Ringmuswandeling wit

  • Baljuwhuis, Marktplein, 1570 Galmaarden
  • 9 km (of 6 km)
  • ± 2 uur
  • 117 hoogtemeters (matige inspanning)
  • 39 % verhard
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan op het marktplein
  • Er staan niet veel bankjes langsheen het parcours, maar het marktplein heeft wel één en ander te bieden (o.a. heerlijke mattentaarten bij bakkerij Van Belle)
  • In de lente/zomer kunnen sommige paden wat overwoekerd zijn; de gemeente werkt ze af en toe bij

Praktisch Ringmuswandeling zwart

  • Baljuwhuis, Marktplein, 1570 Galmaarden
  • 33 km (of 28 km)
  • ± 6 uur 45 min.
  • 280 hoogtemeters
  • 47 % verhard
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan op het marktplein
  • Rond km 10 en 20 staat een bank; ook de dorpscentra van Galmaarden en Tollembeek hebben wat te bieden.
  • In de lente/zomer kunnen sommige paden wat overwoekerd zijn; de gemeente werkt ze af en toe bij

Ringmuswandeling wit, rood en zwart


Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!