Menu
Wandelblog

Daar is de lente! Vier heerlijke voorjaarswandelingen in de Vlaamse Ardennen

De weermannen hadden lente beloofd, maar we kregen Saharazand. Nochtans had ik heel erg uitgekeken naar die eerste échte lentedag. Ik maakte een GR-wandeling van 20 km, slechts 26 % verharde weg langs Brabantse Kouters en Scheldeland. Helaas, die lentezon was nergens te bespeuren. Misschien maak ik deze treinstapper later eens opnieuw, maar deze week blik ik graag terug op vier heerlijke wandelroutes die mij herinneren aan de lente van vorig jaar, stuk voor stuk pareltjes. Laat je inspireren door deze prachtige wandelingen en geniet van die eerste lentestralen!

Bos ’t Ename

4,6 km | Ename (Oudenaarde)

Deze korte wandeling langs Bos ’t Ename maakt deel uit van het knooppuntennetwerk Zwalmvallei, één van de drie grote wandelnetwerken in de Vlaamse Ardennen. Het historisch en ecologisch waardevolle landschap van het bosareaal dat ooit eigendom was van de vermaarde abdij van Ename, strekt zich uit op een valleiwand tot een hoogte van 65 meter. In 2002 werd het bos terecht bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Je wandelt er langs onverharde paden en knuppelpaden die zich een weg door de vallei slingeren. De (half)open vlaktes worden begraasd door koeien en paarden.

Voor de fervente wandelaar die graag wat kilometers in de benen heeft, is de wandeling in Bos ’t Ename geen uitdaging. En toch … Qua schoonheid mag het Enaamse bos het lijstje met de mooie plekjes die ik al leerde kennen in ons ‘Vlaanderen vakantieland’ zeker vervoegen. Misschien niet helemaal bovenaan, maar als kort tussendoortje raad ik deze wandeling echt aan. Het culturele erfgoed van Ename is beslist de moeite waard en helemaal top is de combinatie met zijn avontuurlijke tegenhanger. 

Kordaal wandelroute

6,5 km | Nokere (Kruisen)

Wist je dat de Nokerse Koerse maar liefst 74 keer georganiseerd werd voor mannen en maar 2 keer voor vrouwen? Niet dat ik aspiraties in die richting heb, maar om te wandelen trok ik wel naar Nokere en dat was een win op zich. Want dat er achter de ‘Nokerse koerse’ ook een dorpje zat, daar had ik nooit bij stilgestaan. Nokere, aan de rand van de Vlaamse Ardennen, tegen de grens met de provincie West-Vlaanderen. Een grensgebied, maar zeker geen randgeval!

De Kordaal wandelroute is 6500 m heerlijkheid, letterlijk én figuurlijk. De dorpskern van Nokere is gebouwd op de helling van de Nokereberg. Die helling is dan misschien niet erg hoog, het niveau van de Kordaal wandelroute is dat zeker wel. Via rustieke paden wandel je over licht glooiende heuvels. Je daalt af in het korte, diepe dal (= ‘kordaal’) van het Kordaalbos. Een bosweg leidt je doorheen een echt voedselbos, geflankeerd door evenveel kastelen als er tot nog toe Nokerse Koersen voor vrouwen waren. Eentje om te doen, die Kordaal wandelroute!

Rooigemsebeek wandelroute

13,5 km | Mullem (Oudenaarde)

Dat de Vlaamse Ardennen in mijn ogen hun bijnaam ‘wandelwalhalla’ dubbel en dik verdienen, hoef ik je niet meer te vertellen. Niet alleen de prachtige natuur — denk heuvels, kouters, panorama’s, bossen … alle met dat ‘ver weg van de bewoonde wereld gevoel’ — maar ook de vele pittoreske dorpjes brengen mij keer op keer in de zevende hemel.

Het schilderachtige valleidorpje Mullem, Wannegem-Lede en Huise met hun houten molens en eindeloze, glooiende velden, maar ook gewoon de verharde voetwegen, de prachtige huizen: alle charmeerden ze mij zo ongelofelijk hard dat ik deze route maar liefst drie keer op één week tijd gewandeld heb. Toppertje van formaat dus!

Panorama wandelroute

15,6 km | Kwaremont (Kluisbergen)

Er zijn zo van die dingen die je maar één keer doet in je leven. De Panorama wandelroute in Kluisbergen hoort daar wat mij betreft niet bij. Ook deze route volgde ik al drie keer en ik zou zo mijn wandelschoenen aantrekken voor een vierde. Een waaier aan vergezichten maakt deze wandeling op het dak van Oost-Vlaanderen echt onvergetelijk. Je verkent er letterlijk hoogtes en laagtes, maar op figuurlijk vlak zijn er alleen maar hoogtepunten: de Paterberg, het Spijkerbos en talloze andere wondermooie natuurplekjes. 

Op de Panorama wandelroute stap je langs holle wegen, onverharde paden, bijzondere bossen en kabbelende beekjes tussen de dorpjes Kwaremont en Zulzeke. Starten doe je in het pittoreske Kwaremont met zijn typerende witgekalkte kerk. De ligging van Kwaremont in het Zuid-Vlaamse Heuvelland, deels op de oostelijke helling van de Scheldevallei, zorgt voor gevarieerde landschapskenmerken: golvende panorama’s, beboste plateaus met steile flanken, markante insnijdingen door beken en de aanwezigheid van bronnen. Na de wandeling nodigt het gezellige dorp van Kwaremont enorm uit om te blijven plakken voor een drankje of zelfs een hapje …


Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!