Menu
Wandelblog

Duivenbos: stille pracht

Ken je klassiekers. Vorige week belandde ik na het avondeten in Sint-Antelinks om één van die gouwe ouwen opnieuw te wandelen. Mijn keuze was gevallen op de korte lus van de Sint-Lievensroute, maar ter plaatse besloot ik mijn plannen lichtjes te wijzigen en in te gaan op de avances van Natuurpunt. De rode wegwijzertjes lokten me naar een route van 5,2 km langs het Duivenbos die eigenlijk niet veel nieuws voor me in petto had, maar tóch boordevol verrassingen zat. Ik liet me omarmen door de magie van de schemering, dat moment waarop de kleuren van de dag vervagen en plaatsmaken voor subtielere tinten …

Sint-Antelinks en ‘de beek van Raaf’

Het dorpje Sint-Antelinks is de kleinste deelgemeente van Herzele, dat zowel in het Denderland als in de Vlaamse Ardennen ligt. Die ligging bezorgt de streek haar karakteristieke landschap. Sint-Antelinks wordt omringd door adembenemende glooiende panorama’s, vaak met een agrarisch karakter. Het is een plek waar je als natuurliefhebber kan genieten van wandelingen langs schilderachtige paden en momenten van pure rust en stilte.

Sint-Antelinks heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Het dorp werd voor het eerst als dusdanig vermeld in 1299, maar is eigenlijk al veel ouder. Vóór die tijd noemde men het Ramnesbecca, wat een zeer oude plaatsnaam van Germaanse oorsprong is. Het toponiem is een samenstelling van een oude Germaanse naamstam (ram) met de betekenis van ‘raaf’ en het woord voor ‘beek’ (becca). ‘Raaf’ is in dit geval een persoon die vernoemd werd naar de heilige vogels van de god Odin/Wodan. Ramnesbecca betekent dan ook ‘de beek van Raaf’. Op de rode route van Natuurpunt wandel je langs de Ransbeekstraat, Hof te Ransbeke met zijn klokkenruiter en steek je de Ransbeek over. Waar de naam Sint-Antelinks vandaan komt, of wie die heilige überhaupt was, heb ik helaas niet kunnen achterhalen.

De wandeling die ik volgde start net als haar kortere variant (de blauwe route van Natuurpunt) aan de parochiekerk Sint-Gertrudis. De eerste 1,8 km leg je af langs de betonnen Ransbeekstraat en de Zavelstraat, maar daarmee heb je het grootste verharde stuk wel gehad. Verder is er nog een verharde passage op de Mollestraat en de Kauwstraat (zo’n 670 m). Dit betekent dat de route ongeveer voor de helft verhard/onverhard is, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om de wandeling te maken. Ik leg verder wel uit waarom 😉

Het Duivenbos

Herzele staat bekend om zijn landelijke omgeving met verschillende natuurgebieden en bossen. Op de glooiende hellingen van de vallei van de Ransbeek wisselen graslanden en bossen elkaar af. In dit gevarieerde landschap vind je het Duivenbos, dat overigens helemaal niets met duiven te maken heeft. De naam is mogelijks een verbastering van ‘Duivelsbos’. Rond 1884 was het bos volledig (!) ontgonnen ten behoeve van de landbouw, maar gelukkig werd het gebied tegen het einde van de 19de eeuw opnieuw bebost en nam ook de hoeveelheid grasland weer toe.

Het oudste deel van het Duivenbos is een vrij gesloten landschap waar percelen met bomenrijen en/of houtkanten begrensd zijn. Dit deel kent grote hoogteverschillen met kwelzones en kabbelende bronnetjes. De natte kern van het bos met kleine moerassen is een geschikte habitat voor verschillende planten- en diersoorten die gedijen in dergelijke omstandigheden. In het andere deel van het Duivenbos houden grazers hier en daar de kruidvegetatie open, wat gunstig is voor het behoud van de biodiversiteit. Het Duivenbos maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN). Dit geeft aan dat het gebied erkend wordt als belangrijk voor natuurbehoud en ecologische connectiviteit in Vlaanderen.

Ik kwam hier al vaker wandelen, maar nog nooit was het Duivenbos zo mooi als nu! Mijn vorige wandelingen vonden telkens plaats in de winter of vroege lente, wanneer de begroeiing logischerwijs niet zo weelderig was. De rode route van Natuurpunt komt grotendeels overeen met de korte lus van de Sint-Lievensroute, maar die gaf ik toen geen ⭐. Ondanks het feit dat de Duivenbos wandelroute voor de helft verhard is, ben ik geneigd om haar wel toe te voegen aan het lijstje van mijn topfavorieten. Op deze route passeer je twee keer door het bos. De eerste keer wandel je langs een weelderig pad dat je langs beide kanten uitzicht biedt op omzoomde graslanden. Hier en daar wordt het pad wat smaller en/of hol en maak je een kleine klim. Dit is al prachtig, maar de échte verrassing komt wanneer je het (in dit seizoen althans) overwoekerde pad vanaf de Kauwstraat inslaat. Op deze 13/4 km verken je een reliëfrijk stukje van het Duivenbos, vaak langs met bramen overwoekerde smalle paden. De vijver met vlonder is zeker een hoogtepunt, maar eigenlijk kan dat van elke meter door dit bos gezegd worden.

Sterrenstatus ⭐

Zo’n 2,5 km beton op een wandeling van 5,2 km, het klinkt niet bepaald aantrekkelijk. Laat je hierdoor echter zeker niet afschrikken en wel om twee redenen. Ten eerste zijn de Ransbeekstraat, de Zavelstraat en de Mollestraat niet onaangenam om te wandelen. Het zijn typische spaghettistraatjes zoals je ze enkel vindt ‘op den buiten’, heerlijk op een prachtig gekleurde zomeravond, misschien iets minder aangenaam op een grijze dag. De kleine 300 m op het fietspad langs de iets bredere Kauwstraat vergeet je dan weer op slag als je daarna het bos opnieuw induikt. Ik kwam op de hele wandeling trouwens maar twee auto’s tegen …

Ten tweede tellen de onverharde paden door het bos dubbel, zó mooi zijn ze! In deze tijd van het jaar zijn ze vaak dicht begroeid — denk zeker aan beschermende kledij voor armen en benen — lekker wild, avontuurlijk. En wat het plaatje helemaal af maakt is de onovertroffen rust en stilte die heerst in het gebied. Om die reden vind ik de Duivenbos wandelroute de ideale avondwandeling.

De Vlaamse Ardennen staan bekend om hun pittoreske heuvels en landelijke charme. Ook in Sint-Antelinks ontbreken die niet. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of gewoon wil ontsnappen aan de drukte van het stadsleven, het dorp biedt een vredige en idyllische setting om te wandelen. Sterrenstatus verdiend ⭐!

Praktisch

  • Sint-Gertrudiskerk, Ransbeekstraat, 9550 Sint-Antelinks (Herzele)
  • 5,2 km
  • ± 1 uur 10 min.
  • 93 hoogtemeters
  • 50 % verhard
  • Bewegwijzerde route (rode markering), GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan naast de kerk

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!

Bronnen: Inventaris Onroerend Erfgoed, Natuurpunt