Menu
Wandelblog

Tot rust komen op de Vuursalamanderroute in ’t Burreken

Opmerking: het traject van de Vuursalamanderroute werd in maart ’22 gewijzigd door Natuurpunt. Je kan de hier voorgestelde (en in mijn ogen veel mooiere) route nog steeds volgen op de kaart of via de GPS (GPX), maar de wegwijzertjes zijn inmiddels verdwenen. Meer info over de nieuwe route vind je hier.

Of ik ’t Burreken kende? Ja, toch wel, ik wandelde er al meermaals door op de Dauwtrip wandelroute. Aha … Maar kende ik ook de Vuursalamanderroute? Awel, nee! Meer was natuurlijk niet nodig om mijn wandelzin aan te wakkeren en de volgende dag was ik alweer op stap in mijn geliefde Vlaamse Ardennen. Het Burreken, volgens Natuurpunt één van de meest schilderachtige plekjes in het glooiende Oost-Vlaamse heuvellandschap. Zou het? Oordeel zelf maar!

Typisch Vlaamse Ardennen

Het Burreken is een erkend natuurreservaat dat zich uitstrekt over de gemeenten Brakel, Maarkedal en Horebeke, meer bepaald over hun respectieve deelgemeenten Zegelsem, Schorisse en Sint-Kornelis-Horebeke. Het sterk glooiende landschap wordt er ingesneden door diverse beekvalleien, zoals de Krombeek met haar diepe bedding. Lichtrijke loofbossen of zuurstofrijke bronbossen met unieke vegetatie beklimmen de vaak steile heuvelflanken en bepalen samen met door knotwilgen omzoomde weides het panorama.

Het hoogste punt van de centrale heuvelrug van ’t Burreken bevindt zich zo’n 116 meter boven de zeespiegel, terwijl de laagste delen op ongeveer 50 meter hoogte liggen. Een typisch ‘Vlaamse Ardennen landschap’ dus: op en af, omhoog en omlaag. De wandelpaden op de Vuursalamanderroute bieden een mooie kijk op de heuvelende bossen en graslanden. Die zijn trouwens helemaal niet zo natuurlijk als je misschien denkt, ook al zien ze er meestal wel zo uit. Vele bossen werden namelijk aangeplant en vaak zijn de groene velden nog steeds in landbouwgebruik. En toch, toch heb je in ’t Burreken het gevoel dat je ver van de door mensen bewoonde wereld verwijderd bent.

Bewegwijzerde route

Ver van de bewoonde wereld, maar onbewoond is het Burreken allerminst! Verschillende bijzondere dier- en insectensoorten voelen zich er thuis. De bronbeekjes van het gebied lokken bijvoorbeeld de zeldzame vuursalamander, het uithangbordje van de Vlaamse Ardennen waarnaar de wandelroute werd vernoemd. Deze zwartgeel gevlekte landsalamander zet zijn larven graag af in de kabbelende watertjes.

Het Burreken is het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. In en rond het natuurdomein zijn er, naast de wandelknooppunten en GR-route — altijd een goed teken — twee bewegwijzerde wandelroutes. De Vuursalamanderroute is gemakkelijk te volgen aan de hand van de (blauwe) bewegwijzering. Op deze wandeling ontdek je de mooiste hoekjes van het reservaat. Je wandelt hoofdzakelijk langs onverharde paden (waaronder een 3 km lang poëziepad) en holle wegels; soms door weides met vreedzame grazers zoals runderen en schuwe exmoorpony’s.

Ferme topper ⭐

De Vlaamse Ardennen … Ze stellen mij zelden teleur. Gekasseide kuitenbijters die zich over en door de heuvels slingeren, schijnbaar eindeloze, golvende weilanden, steile bosflanken, met kerktorens en molenwieken doorspikkelde vergezichten … Maar ’t charmants van al zijn toch wel de holle wegen en onverharde wandelpaden die je van tijd tot het gevoel geven ver van de bewoonde wereld te zijn, weg van alle drukte. Ook op de Vuursalamanderroute is dit niet anders.

Hoewel de bossen en graslanden vaak door mensen gevormd zijn, boeten zijn niet aan authenticiteit in. Met haar 7 km is de Vuursalamanderroute een toegankelijke wandeling, al zijn de hoogtemeters zeker niet te onderschatten. Steile afdalingen en ferme klimmetjes verlopen soms langs trapjes of zelfs een heuse ‘knuppeltrap’. De route is slechts 22 % verhard; stevige wandelschoenen zijn dus zeker geen overbodige luxe.

Er werd mij verteld dat de Vuursalamanderroute de mooiste van de twee uitgestippelde wandelingen in ’t Burreken is. Toch ben ik ook benieuwd naar die andere route. Ik zet ze zeker en vast op de planning. De lat ligt hoog, want de Vuursalamanderroute verdient echt wel een ⭐, maar ik ben er gerust op. Tenslotte gaat het over het Burreken in de Vlaamse Ardennen!

Praktisch

  • Perreveld 14, 9660 Brakel
  • 7 km
  • ± 1 uur 30 min.
  • 165 m (vrij intensieve wandeling)
  • Overwegend onverharde wandelpaden
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen
  • Er is een kleine parking (vijftal wagens) in de straat; op de kaart vind je enkele alternatieve parkeerplaatsen
  • Honden moeten op sommige delen van het traject aan de leiband
  • Langs het parcours staan enkele zitbanken; deze vind je terug op de kaart

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!