Menu
Wandelblog

Langs Waaslandse polders op de Kruibeekse kreek wandelroute

Geheel toevallig belandde ik op een week tijd tweemaal in het Waasland. Vorige week verkende ik nog de oevers van de Moervaart, deze week strekte ik mijn benen in de Waaslandse polders. Toeval bestaat niet, zeg je? Wacht maar! Want in diezelfde week heeft Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir in de polders van Kruibeke een oppervlakte van 505,88 ha erkend als natuurreservaat. Het grootste overstromingsgebied van het Sigmaplan wordt zo ook het grootste natuurreservaat van Oost-Vlaanderen! Benieuwd wat er in deze parel van de Scheldevallei te beleven valt? Lees dan zeker deze post over de Kruibeekse kreek wandelroute!

Kruibeekse kreek wandelroute

Bazel: één van de mooiste dorpen van Vlaanderen

Bazel, een deelgemeente van de fusiegemeente Kruibeke in het oosten van het Waasland, scoort hoog in de top van de mooiste dorpen van Vlaanderen. Bij de start van de wandeling op het Koningin Astridplein aan de parochiekerk Sint-Pieter wordt meteen duidelijk waarom. Op een zonnige zondag heerst hier een gezellige drukte op de terrasjes — na de wandeling? — omkaderd door eeuwenoude gebouwen zoals Huis de Eenhoorn.

Onze auto kunnen we niet kwijt op het plein — er is wel parkeergelegenheid maar geen plek meer — en dus rijden we verder naar de Beekdam waar een grotere parking (parking de Dulpop) voorzien is. Onderweg passeren we de indrukwekkende ingangspoort van het kasteeldomein van Wissekerke. Nóg iets om naar uit te kijken!

De Kruibeekse polders

Slikken en schorren, grachten en kreekjes, broekbossen met laagveen, natuurlijke en aangelegde vijvers,… Dit alles mag je verwachten van het polderlandschap op de Kruibeekse kreek wandelroute. De polders van Kruibeke vormen een gigantisch aaneengesloten natuurgebied, afgebakend door twee dijken: de Ringdijk langs de dorpskernen en de Scheldedijk zelf. Zij maken deel uit van het Sigmaplan, in het leven geroepen met als doel natuurlijke overstromingscapaciteit te voorzien.

Het Sigmaplan brengt niet alleen veiligheid voor de dorpen in het Scheldebekken, maar zorgt ook voor een zeer diverse fauna en flora. Autovrije bestrating in het gebied en de jaagpaden op de dijken garanderen bovendien kilometers wandel- en fietsplezier. Door de meer kwetsbare delen van het natuurgebied lopen onverharde wandelpaden. En laat dat nu net ons ding zijn!

Na de start op het Koningin Astridplein (of wat verderop aan de Dulpop) voert de Lange Gaanweg je naar het hart van de polders. Een beeld op de hoek van de weg herinnert aan het zware boerenleven van vroeger, toen trotse boeren met robuuste lijven en handen als kolenschoppen de grillige polders nog beploegden. Via het Donkpad wandel je langs de bossen van de Bazelse Donk, kom je uiteindelijk uit bij het rustige pad langs de Kruibeekse kreek zelf en van daaruit op het jaagpad langs de Schelde. Wat dan volgt is een lang stuk langs de verhoogde dijk met een prachtig uitzicht op de polders.

Het kasteel van Wissekerke

Via de zogenaamde Verkortingsdijk — met passage langs het kunstwerk ‘Arcade’ dat het dorp met de polders verbindt — kom je vanop het jaagpad terecht op het kasteeldomein van Wissekerke. Hier stond reeds in de 10de eeuw een burcht die deel uitmaakte van de versterkingsgordel aan de Scheldeoever. Het huidige kasteel gaat terug op funderingen uit de 12de eeuw, maar onderging in de loop der eeuwen zodanig veel verbouwingswerken dat het in niets meer lijkt op de waterburcht van toen.

Hoewel het kasteel zelf heel fraai is, springt toch vooral de 28 m lange smeedijzeren hangbrug in het oog. In de 19de eeuw werd door het kasteelpark een kanaal gegraven, gevoed door de ‘wissels’ uit de polders. Om de twee delen van het park vervolgens weer met elkaar te verbinden, bouwde men de brug. Très romantisch, maar je zal zelf moeten gaan oordelen want ik heb er helaas geen foto van. Via de imposante ingangspoort van het domein kom je uiteindelijk weer op het gezellige dorpsplein terecht. Over sfeervolle afsluiter gesproken!

Een gevarieerde wandeling op goed begaanbaar terrein

Net zoals het bovengenoemde kunstwerk van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, is de Kruibeekse kreek wandelroute de perfecte verbinding tussen natuur en cultuur, het polderlandschap en het dorpje Bazel. De route is een aanrader voor al wie op zoek is naar een niet al te lange, gevarieerde wandeling op overwegend goed begaanbaar terrein. Na de wandeling, is er de pittoreske dorpskern met een waaier aan eet- en drankgelegenheden.

Tijdens de eerste 3 km dacht ik: “Dit wordt een wandeling met een ⭐”. Maar 2 km langs het jaagpad … Toch niet. Al moet het gezegd: de laatste kilometers via de Verkortingsdijk en het kasteelpark van Wissekerke, doen wel weer dromen van die ⭐…

Praktisch

  • Koningin Astridplein, 9150 Bazel
  • 7,2 km
  • ± 1 uur 30 min.
  • 29 m (lichte inspanning)
  • 69 % verhard
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren op het dorpsplein of op een grote parking vlakbij (de Dulpop)

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!