Menu
Wandelblog

Zonsopgang in Aalst: natuurgebied Honegem

Voor de derde week op rij liet ik mij inspireren door Natuurpunt. Deze keer viel mijn keuze op een stukje natuur niet ver van het stadscentrum van Aalst. Honegem is een traditioneel meersenlandschap van natte valleigronden, graslanden, turfputten, moerassen, hagen, bomenrijen en bosjes. Natuurpunt bewegwijzerde er twee wandelingen: een natte en een droge voeten pad. In deze post kom je te weten voor welk pad ik koos en wat ik ervan vond.

Een beschermd cultuurhistorisch landschap

Natuurgebied Honegem bevindt zich tussen de stad Aalst en de gemeentes Erpe-Mere en Lede. Het beschermde landschap omvat grosso modo drie delen: het gebied met als centrum het Honegemmoeras, het Solegembos en zijn omgeving, het bosje en de omliggende gronden nabij de wijk Sint-Apollonia. Net zoals in de Geelstervallei speelt de Molenbeek ook in dit natuurgebied een belangrijke rol.

Honegem kenmerkt zich door een verscheidenheid aan landschapselementen: gemengde loofbossen, populierenbosjes, hakhout, houtwallen, hooi- en graaslanden enz. doorsneden door beken en kronkelende wegen. Op wat landelijke bebouwing aan de rand van het gebied na, is het landschap in zijn geheel vrij authentiek gebleven erfgoed dat door Natuurpunt wordt beheerd (en zeker en vast door veel wandelaars begeerd).

Twee bewegwijzerde wandelroutes

Natuurpunt bewegwijzerde twee wandelroutes doorheen het natuurgebied. Op de blauwe route wandel je langs verharde wegen die toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. Zelf koos ik — uiteraard — voor de rode route waarvan sommige verharde stukken samenvallen met de blauwe, maar die verder langs onverharde paden en wegels loopt. De route wordt ook wel het natte voeten pad genoemd en dat kan je best letterlijk nemen. Waterdichte wandelschoenen zijn op de drassige paden in het hart van het gebied geen overbodige luxe, tenzij je natte tenen wil.

Zowel de blauwe als de rode route starten aan kasteeldomein Terlinden, reeds in 1582 vermeld als ‘Prachthoefken, genoemd ’t goedt ter Linden‘. Het kasteel zelf is echter nog niet zo oud. Het centrale hoofdgebouw dateert uit 1913; de twee zijvleugels uit de 18de eeuw. Laat je dus niet misleiden door de barokmakelaar met opschrift ‘Maria 1664’: deze werd van elders gehaald en hier opnieuw gebruikt. Het kasteel is volledig omgeven door een gracht en buiten de omwalling bevindt zich een landschappelijk ingericht park met een oranjerie, stallingen en een kasteelhoeve.

Hoewel een bezoekje aan het kasteelpark leuk is, behoort dit eigenlijk niet tot de route. Ga, met het kasteeldomein langs je rechterkant, tot op het einde van de straat, waar het volgende wegwijzertje staat.

Fraaie brokjes natuur

De eerste 3 km wandel je voornamelijk langs buurtwegels en goed verstopte achterafjes; soms is het even zoeken naar het juiste pijltje. Op de route bevinden zich een paar mooie brokjes natuur, zoals de Paddenhoek, een vochtig hooiland met een rijke en gevarieerde flora. Toch is de stad hier nooit veraf: een hoog flatgebouw in de verte, het geraas van de E40 op de achtergrond, ambulances van en naar het nabijgelegen ASZ,…

Maar dan … Dan kom je aan de eeuwenoude Cottemmolen op de Molenbeek. De gerestaureerde watermolen duwt zó de drukte van de stad naar een hoekje in je achterhoofd. De wandelroute zet zich vervolgens verder langs kleine, kwetsbare natuurgebiedjes (meersen, bosjes enz.) die allemaal deel uitmaken van Honegem en die je hoofdzakelijk verkent langs kronkelende, onverharde veldwegels. Heerlijk! Onderweg even uitblazen en genieten van de prachtige omgeving kan vanop een picknickplaats met zitbanken ter ere van Bekcy, een jonge vrouw die begin 2019 overleed aan kanker. De kwetsbaarheid van het leven is nergens zo tastbaar als hier …

Wakker wandelen op zondagochtend

Ik volgde deze route op een stralende zondagochtend bij het opkomen van de zon. Hanen kraaiden om ter luidst en ondanks het vroege uur was er toch al enige bedrijvigheid in de omgeving. Het weg van de wereld gevoel waar ik zo van hou, had ik op deze wandeling niet. Toch was ik aangenaam verrast door de diversiteit en vooral ook de authenticiteit van het gebied. Bedankt, Natuurpunt, voor de inspiratie!

Praktisch

  • Kasteel Ter Linden, Terlindendreef/Sylvain van der Guchtlaan, 9300 Aalst
  • ± 10,7 km
  • 2 uur 10 min.
  • 13 hoogtemeters
  • 35 % verhard
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in de straat

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!