Menu
Wandelblog

Plezant vlonderen in de Damvallei: speelse gezinswandeling nabij Gent

Het was geen weer om een hond door te jagen, maar the rain never bothered me anyway. En de wind, tja, die moest ik er op de koop toe bijnemen. Goed ingepakt en zoveel mogelijk waterproof, besloot ik om een korte wandeling dichtbij huis te maken. Mijn keuze viel op het Damvalleipad, nabij Gent. Toen de kinderen nog klein waren, bezochten we daar regelmatig het Damvalleimeer en het Laarzenpad, waar vooral de vlonderpaden erg in de smaak vielen. Aha, vlonderpaden! Ideaal om me op deze druilerige dag door het drassige gebied te leiden, toch?! Trek je waterdichte schoenen aan want wandelen in de Damvallei is plezant vlonderen!

Oude Scheldemeander

In een oude Scheldemeander te Destelbergen en Laarne, nabij Gent, ligt de Damvallei. Deze werd jammer genoeg in vieren gedeeld door de aanleg van de verkeerswisselaar met de E17 en de R4, de ring rond Gent. Hierdoor moet je de mooie paden af en toe verlaten om over of onder de drukke verkeersaders te passeren. Gelukkig maakt het natuurlandschap dit ruimschoots goed. Wandelen in de Damvallei is een ideale gezinsuitstap. De vlonderpaden geven het geheel dat avontuurlijke tintje waar kinderen — en speelse volwassenen — nu eenmaal dol op zijn.

Natuurpunt

De vele bordjes met “niet betreden” herinneren je regelmatig aan de kwetsbaarheid van het gebied. Natuurpunt investeert zwaar om de Damvallei in haar oude glorie te herstellen en het natuurgebied geniet Europese bescherming. Je wandelt er langs hooilanden, moerassen, elzenbroekbosjes en oude turfputten. Het ecosysteem herbergt een zeer diverse fauna en flora. Zo is er een rijke variatie aan water- en andere vogels. Met haar vele waterpartijen is de Damvallei bovendien een paradijs voor libellen en waterjuffers.

Zeer toegankelijke wandeling

Met zijn lengte van 9 km en verrassende paden is een tochtje langs het Damvalleipad een ideale gezinswandeling. Door de drassige staat van de paden is deze wandeling echter niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Op sommige delen van deze route zijn honden bovendien niet toegelaten. In de nabije buurt van dit zeer uitgestrekte natuurgebied (meer dan 100 hectare) zijn enkele horecagelegenheden. Even tot rust komen kan ook op zitbanken die je hier en daar langsheen het traject vindt.

Laarzenpad

Wie graag kort kennis wil maken met dit unieke natuurgebied of lang wandelen in de Damvallei niet ziet zitten, kan zich beperken tot een wandeling langs het mooie Laarzenpad. Hoewel gelegen vlak aan de drukke verkeerswegen, is het een plek waar men tot rust kan komen en de bijzondere fauna en flora rondom de Damsloot kan ervaren. Onderaan dit artikel vind je een alternatieve route met kaart van deze wandeling (3,8 km).

Praktisch
 • Koedreef 1, 9070 Destelbergen, vlakbij sporthal Bergenmeers aan het Damvalleimeer
 • 9,18 km
 • ± 2 uur
 • 17 hoogtemeters
 • 29 % verhard
 • GPX of volgen op kaart
 • Parkeren kan aan de sporthal
Alternatieve route
 • Asserij, 9070 Destelbergen
 • 3,8 km
 • ± 45 min.
 • 0 hoogtemeters
 • 34 % verhard
 • GPX of volgen op kaart
 • Parkeren langs de kant van de weg

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!