Menu
Wandelblog

De Vlaamse Ardennen: Wandelwalhalla challenge wandelroute

Met hun netwerk van 850 kilometer aaneengesloten wandelpaden, zijn de Vlaamse Ardennen een heus wandelparadijs waaraan toepasselijk wordt gerefereerd met de naam wandelwalhalla. Dat die bijnaam niet overdreven is, mocht ik zelf al meermaals aan de levende lijve ondervinden. Wandelen in de Vlaamse Ardennen voelt aan als hiken op reis. Het is Vlaanderen Vakantieland op zijn best. Toen ik onlangs op zoek was naar een alternatief voor de Dauwtrip wandelroute, kwam ik uit bij de zeer welluidende Wandelwalhalla challenge wandelroute. Meer had ik niet nodig om de uitdaging aan te gaan!

Over de taalgrens

Honderd procent Vlaams is de Wandelwalhalla challenge wandelroute echter niet. Het grootste stuk van deze wandeling leg je immers af in la Wallonie Picarde, vlak over de taalgrens, wat ook op zich het vakantiegevoel nog een beetje versterkt. Starten doe je in Ronse … En wat voor een start! Je wordt direct ondergedompeld in de betoverende sfeer van het Muziekbos en bij het verlaten van de bosweg krijg je meteen al een staaltje van wat deze streek te bieden heeft: glooiende heuvels en groene velden, een occasionele kerktoren of ouderwetse windmolen en meanderende weggetjes zo ver het oog reikt.

 Je wordt direct ondergedompeld in de betoverende sfeer van het Muziekbos en bij het verlaten van de bosweg krijg je meteen al een staaltje van wat deze streek te bieden heeft: glooiende heuvels en groene velden, een occasionele kerktoren of ouderwetse windmolen en meanderende weggetjes zo ver het oog reikt.

Modderige paden

Ook na de indrukwekkende start van deze wandeling gaat het, letterlijk althans, niet bergaf. Je wandelt voornamelijk via modderige landwegen — waterdichte wandelschoenen zijn een must! — of langs beboste hellingen die je de occasionele verharde wegen zó doen vergeten. Op mijn tocht kwam ik vele plekken tegen die ik nog herkende van de Kabouter wandelroute die ik onlangs volgde en waarvan ik toen niet optimaal had genoten wegens de extreem dichte mist. Deze keer werd ik gelukkig wel beloond met prachtige vergezichten!

Bankjes

Ik heb al een flink aantal kilometers gevreten … Maar een gedachte die tijdens deze wandeling meermaals de kop op stak was dat dit toch wel de mooiste wandeling is die ik tot dusver gemaakt heb (update: inmiddels is dat de Panorama wandelroute in Kluisbergen). Zelfs de Dauwtriproute van 25 km die ik twee keer op evenveel weken tijd deed omdat ik ze zo mooi vond, verbleekt naast deze tocht. Met zijn (net geen) 23 km en 453 hoogtemeters is de Wandelwalhalla challenge net iets korter, maar ook gevarieerder en nóg uitdagender! De paden zijn vaak steil en glibberig, wat het ploeteren er niet eenvoudiger op maakt. Wandelen in de Vlaamse Ardennen vraagt dan ook best wel wat fysieke inspanning. Dat het wandeltempo daardoor gemiddeld iets lager ligt, komt goed uit: in deze streek gaat onthaasten vanzelf. Voor wie tijdens de tocht even op adem wil komen, zijn regelmatig zitbanken voorzien; al dan niet met tafels erbij, maar steeds met prachtig panorama!

Knooppunten

Wie dorst heeft kan onderweg zijn drinkfles vullen aan een charmant, ouderwets fonteintje. Een korte tussenstop in één van de horecagelegenheden in de buurt is natuurlijk ook een optie. De Wandelwalhalla challenge route volg je moeiteloos door de knooppuntenborden die je ook over de taalgrens terugvindt. Een handig overzicht van de te volgen knooppunten, het GPX bestand van de route en een (afdrukbare) kaart vind je onderaan deze post. Volgens Routen is de wandeling voor de helft onverhard, maar in werkelijkheid is dit eerder 68 %. In tegenstelling tot wat de website zegt, start de wandeling niet aan D’Hoppe/La Houppe. Het eerste knooppunt vind je immers vlakbij het Muziekbos.

Alternatieve route: Wandelwalhalla challenge light (16 km)

22,6 km is natuurlijk geen doorsnee wandeling meer te noemen. Voor wie de streek graag wil verkennen maar het graag iets korter houdt, heb ik een light versie van de Wandelwalhalla challenge gemaakt. Deze is net geen 16 km lang. De mooiste stukjes van de wandeling werden uiteraard bewaard! Informatie over beide routes vind je onderaan deze post.

Wandelwalhalla challenge praktisch

 • Wandelknooppunt 36, Boekzitting, 9600 Ronse.
 • 22,6 km
 • ± 4,5 uur
 • 465 hoogtemeters
 • 32 % verhard
 • Wandelknooppunten, GPX of kaart
 • Parkeren kan vlak aan het Muziekbos
 • Er staan regelmatig banken, soms met picknicktafel; je komt ook ook enkele horecagelegenheden tegen, evenals een bron met vers drinkwater

Wandelwalhalla challenge light praktisch

 • Wandelknooppunt 36, Boekzitting, 9600 Ronse.
 • 15,9 km
 • ± 3 uur
 • 328 hoogtemeters
 • 21 % verhard
 • GPX of kaart
 • Parkeren kan vlak aan het Muziekbos
 • Er staan regelmatig banken, soms met picknicktafel; je komt ook ook enkele horecagelegenheden tegen, evenals een bron met vers drinkwater

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!

No Comments

  Leave a Reply