Menu
Wandelblog

Wakker worden in de Vlaamse Ardennen: Dauwtrip wandelroute

Opmerking: het traject van de Dauwtrip wandelroute werd in het voorjaar van 2022 lichtjes gewijzigd (en 3 km langer) door aanpassingen aan het knooppuntennetwerk. Je vindt onderaan deze post wel al de aangepaste knooppunten, maar de vernieuwde route volgde ik zelf nog niet.

Als er iets is wat Corona mij doen inzien heeft, is het wel dat ons Belgenlandje ook zijn charmes heeft. Vorige week nam ik jullie al mee naar de Zwalmstreek. Vlaanderens mooiste landschap vind je wat mij betreft in de Vlaamse Ardennen. Glooiende heuvels en groene velden zo ver het oog reikt, doorspekt met kerktorens en grazende runderen … Om bij weg te dromen, toch?! En niet te vergeten: kilometers en kilometers aan wandelpaden! Zo maakte ik onlangs kennis met de Dauwtrip wandelroute in de Vlaamse Ardennen, een prachtige wandeling in de omgeving van Maarkedal, die je bij voorkeur aanvangt bij het ochtendgloren.

Dauwtrip wandelroute pad

Knooppunten of GPX

De Dauwtrip wandelroute is een wandeltocht aangeboden door Toerisme Oost-Vlaanderen en is zodoende bewegwijzerd met wandelknooppunten. Een overzicht daarvan vind je onderaan deze post. Hoewel de route op deze manier perfect te volgen is, uploadde ik het GPX-bestand naar mijn GPS.

Dauwtrip wandelroute in Maarkedal,  25 km lang en grotendeels langs onverhard terrein.
Dauwtrip wandelroute in Maarkedal, 25 km (nu 28 km) lang en grotendeels langs onverhard terrein.

Onverhard terrein

Deze wandeling, die start aan de kerk van Schorisse, is maar liefst 25 km (nu 28 km) lang en grotendeels langs onverhard terrein, wat niet te onderschatten is. Er zijn bovendien een kleine 500 hoogtemeters. Best wel een intensieve wandeling dus!

Natuurreservaat

Al vroeg op de wandeling word je ondergedompeld in het wilde landschap van natuurreservaat het Burreken met een bijzonder rijke fauna en flora. Een gemengde kudde van runderen en paarden begrazen er de wastine — een mix van bos en heide — om deze open te houden. Met nog een heel pak kilometers op de teller had ik helaas geen tijd om lang te vertoeven op deze mooie plek, hoewel het bankje met zicht op de heuvels erg uitnodigend was. Een bezoek aan dit natuurdomein zet ik zeker op mijn agenda!

Holle wegen en paadjes

Voorbij het natuurreservaat houdt de pracht natuurlijk niet op. Sporadisch moet je een baan oversteken of loop je even op de rijweg, maar het grootste deel van deze wandeling vervolg je langs holle wegen, bospaadjes en landbouwweggetjes. Slechts af en toe kom je een bank tegen en er is zelfs een bivakzone met picknicktafels. Op de route bevindt zich ook een bron.

25 km puur genot

De Dauwtrip wandelroute in de Vlaamse Ardennen is een prachtige wandeling om tot rust te komen en de connectie met de natuur te voelen. Er zijn mogelijkheden om te picknicken of even uit te rusten. Hou er rekening mee dat de route niet toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Omwille van de onverharde paadjes, die er vaak heel modderig bij liggen, zijn waterdichte wandelschoenen zeker geen overbodige luxe.

Praktisch
  • Sint-Pieterskerk, Zottegemstraat, 9688 Schorisse (Maarkedal)
  • 27,9 km
  • ± 5 uur 40 min.
  • 578 hoogtemeters
  • 53 % verhard
  • Wandelknooppunten, GPX of kaart
  • Parkeren kan aan de kerk van Schorisse

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!