Menu
Wandelblog

Wandelen in de Zwalmstreek: op en top natuur

Wandelen was voor mij een lichtpunt in het verder meestal sombere jaar 2020. De natuur was een constante die nooit op slot ging. Ik investeerde in degelijke wandelschoenen, een plastuit en een GPS, en ontdekte een prachtige wereld rondom mij waar ik voordien zo goed als blind voor was. Wandelen in de Zwalmstreek voelt een beetje aan als hiken op reis. Ik creëerde een wandelroute langs overwegend onverharde wegen en met aardig wat pittige hoogtemeters. Onderaan dit artikel vind je de praktische informatie, het GPX bestand en de route op kaart.

Bij de koeien

Ik startte mijn wandeling op het Sint-Hubertusplein (Faliestraat) in Sint-Maria-Oudenhove, een deelgemeente van Zottegem en Brakel. Op mijn route kwam ik heel wat pittoreske taferelen tegen. Ik heb ook letterlijk bij de koeien gelopen in een reusachtige weide. Natuurpunt was zo lief om een laddertje te voorzien om over de prikdraad te kruipen.

Het Wardpad

Het hoogtepunt van de wandeling was voor mij het Wardpad ongeveer middenin de wandeling, dwars door een stukje onvervalste natuur, voorzien van wat levenswijsheid door Natuurpunt en het Davidsfonds. Er staat ook een bank; ideaal om even te bezinnen of te picknicken. Je wandelt verder ook een stukje langs de befaamde Berendries en ook het Vossenhol is erg mooi.

Gedicht over "Leven leren" van Toon Hermans. Door Natuurpunt en Davidsfonds voorzien op het Wardpad in Zottegem.
Wandelknooppunten

De wandeling die ik uitstippelde, is net geen 13km lang. Ik ging in eerste instantie niet uit van knooppunten, maar je vindt er wel een aantal terug langs deze route en zo is deze ook makkelijk te volgen zonder GPS. Deze knooppunten kun je zien op de kaart onderaan deze blog. Gezien het onverharde terrein en de hoogtemeters trek je best een drietal uur voor uit de wandeling. Het traject, dat er op sommige plaatsen drassig bij ligt, is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

Natuurpunt geeft mee dat honden aan de leiband dienen gehouden te worden en op plekken waar je door de weiden loopt waar runderen grazen, zijn geen honden toegelaten. Hou bovendien voldoende afstand tot de dieren, laat ze niet schrikken en loop niet door een kudde heen; loop er wel rond. 

Volgende week neem ik jullie opnieuw mee naar de Vlaamse Ardennen, want deze streek heeft zoveel moois te bieden! Veel wandelplezier!

Praktisch

  • Sint-Hubertusplein, 9620 Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem)
  • 12,9 km
  • ± 3 uur
  • 218 hoogtemeters
  • 42 % verhard
  • GPX of volgen op kaart
  • Sint-Hubertusplein of in één van de zijstraten
  • Bij het opstellen van deze route werd niet uitgegaan van knooppunten maar je vindt er heel wat terug op deze wandeling (cf. Google maps)

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!