Menu
Wandelblog

Oude Schelde wandeling

Flashback naar de langste dag van 2022, toen slapeloosheid mij ongewoon vroeg naar de Kalkense Meersen bracht. Ik was er getuige van een onwaarschijnlijk mooie zomerzonnewende, een voorbode van de zomer die zou komen. Sinds dat magische ochtendgloren ben ik niet meer weg te slaan uit ‘mijn stukje’ in het natuurgebied, liefst van al zo vroeg mogelijk. Het lukt mij niet altijd om er de eerste stralen van de zon over het landschap te zien glijden, maar nu de dagen weer korter worden, was ik onlangs weer op het juiste moment op de juiste plaats: het pad langs de Oude Schelde. Eerder dit jaar nam ik je al mee op een gelijknamige wandelroute van Routen; in deze post neem ik je mee op de Oude Schelde wandeling van Natuurpunt. Dezelfde naam, maar slechts één overlapping. And the winner is …

Het mooiste pad van de Kalkense Meersen

De Kalkense Meersen zijn een cluster van verschillende wetlands die je kan betreden vanuit de omliggende gemeentes. De knooppuntenroute van Natuurpunt start ‘officieel’ eigenlijk in Schellebelle, aan de overkant de Schelde, maar dan ben je afhankelijk van de openingsuren van de veerdienst. Om die reden — en ook omdat het nóg dichter bij mijn huis is — vertrek ik steeds vanuit de Kasterstraat of de Tragelweg in Wetteren.

Ooit maakte de Schelde een sierlijke bocht tussen Kalken, Schellebelle en Wetteren, maar op het einde van de 19de eeuw werd een doorsteek gemaakt die de vaarroute voor schepen met 3,5 kilometer verkortte. De oude rivierbedding slibde dicht. Daarnaast werden de Meersen decennialang drooggelegd voor landbouwgebruik. In 2018 werd de Oude Schelde opnieuw uitgegraven en het waterpeil verhoogd om het oorspronkelijke rivierkarakter van de Kalkense Meersen te herstellen.

Vandaag is het pad langs deze prachtige brok meanderende natuur misschien wel het mooiste van de hele Kalkense Meersen. Het stuk ervan tussen de Wetterstraat en de Kalkenvaartweg is onverhard en vaak drassig. Je bent er op zich vrij snel door (± 30 min.), maar als je houdt van onthaasten in en observeren van de natuur, dan ben je hier aan het juiste adres. De Kalkenvaart steek je over via de Roerdompburg die dit deelgebied van de Kalkense Meersen verbindt met het netwerk van recreatieve assen tussen de omringende natuurgebieden. Hier wandel je op een grindweg, maar dat maakt het uitzicht niet minder formidabel. Vanaf hier kan je de oude Scheldebocht in al zijn glorie aanschouwen, een fenomenaal spektakel in het gouden licht van zonsopgang of -ondergang.

Dit prachtige pad is de gemene deler van beide Oude Schelde wandelroutes, maar je verkent respectievelijk de Kalkense Meersen ten noorden (Routen) en ten zuiden (Natuurpunt) ervan. Een winnaar is er daarom in mijn ogen niet, beide routes behoren tot mijn favorieten, al heb ik misschien een lichte voorkeur voor de versie van Natuurpunt omdat ik deze wandeling al maakte nog voor ik wist dat er een ‘officiële’ knooppuntenversie was. Het is mijn go-to wandelroute, elke kronkel in het landschap is een oude bekende …

Wil je graag meer lezen over de Kalkense Meersen, dan verwijs ik je graag naar eerdere posts. Voor nu ga ik de beelden die ik kortgeleden maakte op dat vroege zomerse uur voor zich laten spreken. Je kan op de foto’s klikken om deze uit te vergroten en te bekijken in een slideshow. Onder de foto’s vind je de praktische informatie over de route. De knooppunten staan in de volgorde zoals ik de wandeling gemaakt heb, vanuit de Kasterstraat in Wetteren. Indien je wil vertrekken in Schellebelle, start dan aan KP 1.

Praktisch

  • KP 10 Kasterstraat/KP 9 Tragelweg, 9230 Wetteren
  • 8,6 km
  • ± 1 uur 50 min.
  • 3 hoogtemeters
  • 29 % verhard
  • Knooppunten, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren langs de kant van de weg in de Kasterstraat of onder de voetgangersbrug in de Tragelweg
  • Bij vertrek vanuit het dorp van Schellebelle, start je aan knooppunt 1 (’t Veer) of aan de overkant van de Schelde KP 2

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!