Menu
Wandelblog

Landelijk Wetteren: het Lindepad in Massemen

Telkens wanneer ik een mooi wandelplekje ontdek, bedenk ik hoeveel geluk de plaatselijke inwoners hebben om zo dichtbij te wonen. Je kan je vast wel voorstellen hoe gelukkig ik ben als zo’n plek vlakbij mijn huis blijkt te zijn. De mooiste lokale ontdekkingen die ik de afgelopen maanden gedaan heb, zijn het Molenbeekpad en de Kalkense Meersen. Bij dat lijstje voegt zich sinds kort ook het prachtige Lindepad in Massemen.

Het mooiste plekje van Wetteren blijft voor mij ergens aan de oevers van de Molenbeek, maar dat er nog veel meer natuurschoon in Wetteren te bewonderen valt, staat buiten kijf. De Massemenaars kunnen met recht trots zijn op hun mooie dorp! In deze post neem ik je mee op de Lindepad wandelroute in één van de landelijke deelgemeenten van Wetteren. Culturele sites en vooral waardevol natuurlijk erfgoed: deze wandeling combineert ze beide naadloos!

Lindepad Wandelroute in Massemen (Wetteren)

De lindeboom en de Sint-Martinuskerk op het dorpsplein

De Lindepad wandelroute dankt haar naam aan de 400-jarige boom op het dorpsplein van Massemen, meteen ook het startpunt van de wandeling (idem Molenbeekpad trouwens). De eeuwenoude linde is een zogenaamde ‘veteraanboom’. Het leven van een boom eindigt niet abrupt wanneer hij zijn maximale grootte bereikt. Wel gaat de boom dan een levensfase in waarbij hij traag veroudert. Zijn conditie verslechtert, de boom gaat bijvoorbeeld vaak holten vertonen, de kroon wordt kleiner … Maar dood is hij allerminst! Deze veteraanfase kan de langste zijn uit het leven van de boom. Omdat dergelijke oude bomen zeldzaam zijn in Vlaanderen, werd de Massemse linde (in 2016 nog ‘Boom van het jaar’) beschermd als monument en dorpsgezicht.

Dorpsplein Massemen op Lindepad wandelroute in Massemen (Wetteren)

Lindebomen staan van oudsher onder andere symbool voor de verbondenheid van een gemeenschap. Ze werden vroeger vaak aangeplant op een bijzondere dag voor een dorpsgemeenschap, zoals bijvoorbeeld de inwijding van een kerk. Net als haar omgeving is ook de Sint-Martinuskerk een beschermd monument. Reeds in een document van 1019 is voor het eerst sprake van een kerk te Massemen, al wordt de bouw van de oudste onderdelen van de huidige kerk doorgaans geplaatst in de latere middeleeuwen (15de – 16de eeuw). In de loop der eeuwen vonden er talrijke verbouwingen plaats; het bouwwerk vertoont bijgevolg zowel gotische als neogotische elementen.

Sint-Martinuskerk in Massemen, startpunt van het Lindepad.

In de buurt van het dorpsplein vind je verder ook het Prinsenhof, een voormalige pachthoeve die teruggaat op het ‘Hof van den Prinse’. Deze vroegere site met walgrachten was in het bezit van de heren van Massemen, één van de belangrijkste adellijke families van het middeleeuwse graafschap Vlaanderen. Aan de overkant van het plein staat dan weer het oud-gemeentehuis daterend uit de 18de eeuw, dat oorspronkelijk een pastorie was. Voorbij het dorpsplein, in de Watermolenstraat, zorgen sepia foto’s van het vroegere Massemse dorpsleven voor een aangename nostalgische sfeer.

sepia foto's van het vroegere Massemse dorpsleven zorgen voor een aangename nostalgische stemming langs het Lindepad in Wetteren

De watermolens op de Molenbeek

Als je de Molenbeek in haar volle glorie wil aanschouwen, moet je richting Massemen trekken. De beek voedt er sinds lang twee watermolens, de Maelbroekmolen en de Van Hauwermeirsmolen, waarvan de laatste zelfs nog actief is. Wie beide molens wil bezoeken, kan dat op de Molenbeekpad wandelroute. Op het Lindepad passeer je enkel langs de Maelbroekmolen.

Als watermolensite gaat de Maelbroekmolen minstens terug tot de 16de eeuw. De molen behoorde vanouds toe aan de dorpsheren van de heerlijkheid en het prinsdom Massemen, ‘molen van d’Heer van Massen’.  De oude graanmaalderij bleef tot circa 1965 in werking. In 2001 plaatste de gemeente boven op de oude schoorsteen van de molen een platform als broedplaats voor ooievaars.

Maelbroekmolen Molenbeekpad Lindepad Massemen Wetteren

Waardevol natuurlijk erfgoed

Hoewel de Lindepad wandelroute enkele cultureel interessante sites te bieden heeft — het dorpsplein met zijn lindeboom, de Sint-Martinuskerk, het Prinsenhof en het oud-gemeentehuis; een beetje verderop de oude brouwerij Sint-Martinus en nog wat verder de Maelbroekmolen en het Geuzenkasteel … — is zij wat mij betreft een perfecte mix tussen cultuur en natuur. Want eens voorbij het dorpscentrum, duik je via nostalgische buurtwegels en landbouwweggetjes het landelijke Massemen in.

Lindepad wandelroute in Massemen (Wetteren)
Landbouwweg langs het Lindepad in Wetteren
Landbouwweg langs het Lindepad in Wetteren

Je verkent heerlijke stukjes authentieke natuur zoals het natuurgebied de Blekerij, aan de samenloop van de Oliemeersbeek, ’t Sijp en de Molenbeek. Ook wandel je langs het Haelbroekbos en door het Hospiesbos. Deze bossen zijn niet groot, maar zij maken deel uit van de vallei van de Serskampse beek, een bos- en natuurgebied van ongeveer 82 hectare in de gemeenten Wetteren, Serskamp en Lede. Hun kleine oppervlakte doet echter niets af aan hun charme en ze zijn een bezoekje zeker waard.

Bospad langs het Lindepad in Wetteren
Omgevallen boomstam langs het Lindepad in Wetteren
Lindepad wandelroute in Massemen (Wetteren)

De Kerkweg

De Kerkweg (T91) is een pad dat dwars door het veld loopt. Om verder naar het dorp van Massemen te wandelen, moet je over een smalle greppel springen. Als je deze hindernis wil omzeilen, ga dan in de Lambroekweg rechtdoor tot aan de splitsing met de Helverdinkstraat. Sla linksaf en volg de Helverdinkstraat tot vlak voor de kruising met Oliemeers waar de wegwijzer je naar rechts stuurt.

Absolute aanrader

Het Lindepad in Wetteren is een wandeling naar mijn hart en ik ben trots dat ik deze wandeling in mijn gemeente oprecht kan aanbevelen. Deze route laat je kennis maken met enkele stukjes natuur en cultuur die de tand des tijds met glans doorstaan hebben. Er valt nog zoveel moois te ontdekken en daarvoor moet je niet per se naar de andere kant van de wereld reizen. Soms valt geluk gewoon op te rapen in je achtertuin …

Wegel omzoomd door knotwilgen  langs het Lindepad in Wetteren

Praktisch

  • De Sint-Martinuskerk op het Dorpsplein, 9230 Massemen (Wetteren)
  • 8,5 km
  • ± 1 uur 45 min.
  • 18 hoogtemeters
  • 47 % verhard
  • De route is bewegwijzerd (volg de oranje pijltjes, geen knooppunten); GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in de buurt van het Dorpsplein
  • Op de Kerkweg moet je over een smalle greppel springen (alternatief: Lambroekweg > Helverdinkstraat)

Meer info op Weg van Wetteren.

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!