Menu
Wandelblog

Ook dit is Wetteren: zen in de Kalkense Meersen

Het hoeft niet altijd ver te zijn. Voor Corona betekende vrijheid voor mij ontsnappen naar een verre streek, liefst zo ver mogelijk weg van de mij bekende wereld. Tijdens de lockdown moest ik noodgedwongen mijn mening herzien. Ik vond die vrijheid tot mijn grote verbazing ook gewoon dicht bij huis, bijvoorbeeld in de prachtige stukjes natuur van de Kalkense Meersen. En het gekke is dat die kleine ontdekkingen mij met veel meer vreugde vervullen dan eender welk paradijselijk strand of indrukwekkende canyon die ik ooit bezocht. Want het is niet zozeer om hun schoonheid dat deze bescheiden stukjes natuur aanspraak maken op mijn hart — ook al zijn ze prachtig op hun manier — als wel om hun ontwapenende, prikkelende eenvoud. In deze post neem ik je mee op een rustgevende wandeling in de Kalkense Meersen.

De Kalkense Meersen

De Kalkense Meersen zijn een natuurgebied gelegen tussen de dorpskernen van Wetteren, Kalken, Schellebelle, Uitbergen en Overmere. Ik schreef er al eerder over in deze post. Het gebied wordt door de vrijwilligers van Natuurpunt beheerd. Wandelen doe je er vooral op paden om de kwetsbare natuur niet te verstoren. De Meersen bestaan uit drassig grasland met karakteristieke knotwilgenrijen, grachten en broekbossen. Het laaggelegen gebied ligt in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde. Je kan het betreden vanuit de verschillende omliggende gemeentes. Deze wandeling vat je aan vanuit Wetteren, maar je komt ook op grondgebied Kalken en verder ook in Schellebelle.

Op jacht met fretjes

Op mijn laatste wandeling in de Kalkense Meersen botste ik op een groepje ‘fretteurs’. Fretteren is een vorm van jagen waarbij gebruik wordt gemaakt van tamme fretten om ratten of konijnen uit hun hol te drijven zodat men deze kan vangen of schieten. Ik kreeg wat uitleg van de jagers en mocht ook één van de fretjes vasthouden. Echt leuk — en de thuisblijvers jaloers!

Oase van rust

De Kalkense Meersen zijn een perfect toevluchtsoord voor wie snel even wil ontsnappen aan de drukte van de stad. Het ene moment zit je nog vast in het verkeer op Overschelde; het volgende moment sta je al midden in de natuur. Op regenachtige weekdagen is het er rustig en kom je weinig of geen volk tegen op de drassigste paden. Je mijdt het gebied best tijdens zonnige weekends, tenzij de drukte jou niet stoort.

De wandeling in de Kalkense Meersen die ik hieronder voorstel is iets meer dan 6 km. Via de Kasterstraat kom je al snel in de Meersen en zo vervolg je de weg, deels verhard, deels erg modderig, tot aan de Kalkenvaartweg. Na een korte stukje langs de oevers van de Kalkense Vaart, duik je terug de Meersen in om uiteindelijk uit te komen op de Scheldedijk. Daar kan je kiezen: ofwel wandel je via het jaagpad op de dijk langs de Schelde, ofwel blijf je beneden naast de dijk stappen, wat ik ten zeerste aanraad. Na enige tijd kom je uit op een kiezelpad dat je terug naar de Kasterstraat leidt.

Praktisch

  • Kasterstraat, 9230 Wetteren
  • 6,3 km
  • ± 1 uur 15 min.
  • 0 hoogtemeters
  • Overwegend onverharde paden die erg drassig kunnen liggen
  • GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in de Kasterstraat

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!