Menu
Wandelblog

Lang leve de Leie: Afsnee-Keuze wandelroute

Al vele generaties lang voelen kunstenaars zich aangetrokken door de Leie die als een creatieve slagader door het vlakke landschap meandert. Voor kunstliefhebbers heeft de Leiestreek bijgevolg heel wat te bieden. Maar de streek laat ook natuurvrienden niet in de kou staan. Kunst en natuur komen er immers samen in uiterst inspirerende natuurgezichten. In deze post neem ik je mee naar de Afsnee-Keuze wandelroute en vertel ik je wat deze wandeling, in een bocht van de gouden rivier, in petto heeft.

Meers op de Afsnee-Keuze wandelroute

“De Leie is de schoonste rivier van Vlaanderen en de glorierijkste ook”

Dat was misschien wel zo een eeuw geleden, in de tijd van de Gentse dichter Karel van de Woestijne. Traditioneel stond de Leie bekend om zijn vlaswerken. Het water was door zijn samenstelling namelijk erg geschikt voor het roten van vlas. De rivier dankt er zelfs haar bijnaam aan, ‘de gouden rivier’, naar de glans die het in de Leie gerote vlas had. Omwille van het milieu werd deze sterk vervuilende techniek later volledig verboden en werden er in het Leie-stroomgebied initiatieven genomen inzake waterzuivering. Het groeiende vissenbestand bewijst inmiddels dat het de goede kant opgaat.

En glorierijk? Ooit was Afsnee niet meer dan een moerasdorp in een oude, verkorte — ‘afgesneden’ — Leiebocht. Vandaag is het één van de rijkste randgemeenten van Gent. Daarvan getuigen de riante villa’s waar je op deze wandeling langsloopt. Maar op deze vrij recente woonwijken na, die voornamelijk gegroepeerd zijn langsheen de Leie, is Afsnee een landelijk gebleven gemeente met nog uitgestrekte landbouwgronden, weilanden en natuurgebieden.

De Leie op de Afsnee-Keuze wandelroute

Twee lussen van elkaar gescheiden door de Leie en de E40

De wandelroute, in totaal zo’n 9 km lang, bestaat eigenlijk uit twee lussen die van elkaar gescheiden zijn door de Leie en, helaas, ook de autosnelweg (E40). Deze drukke verkeersader zorgt tijdens de wandeling voor permanent geraas op de achtergrond. De eerste lus van de wandeling start in Afsneedorp, dichtbij het eeuwenoude Romaanse kerkje. Vast heel gezellig op een zonnige coronavrije dag … Aanvankelijk wandel je via smalle residentiële straten langs de Beelaertmeersen en de kouter van Afsnee om uiteindelijk uit te komen bij de Leie. Die steek je over via de Goedingebrug, een voetgangersbrug ónder de brug van de autosnelweg.

De Afsnee-Keuze wandelroute is bewegwijzerd en hier en daar staan informatieborden met wat uitleg over het gebied. Wanneer je de route volgt vanaf de kerk van Afsnee, dan wandel je eerst ongeveer de helft van de eerste lus en daarna volledig de iets kortere lus aan de overkant van de Leie. Tenslotte wandel je de tweede helft van de eerste lus en kom je terug uit in Afsneedorp.

De Meersen van Afsnee

Omwille van de ecologische waarde, werkt Natuurpunt aan één groot natuurgebied in de Leievallei tussen Gent en Deinze. Het resultaat is Natuurpark Levende Leie, dat reikt van de Bourgoyen-Ossemeersen tot en met de meersen van Ooidonk. Op de Afsnee-Keuze wandelroute maak je kennis met de Beelaertmeersen en de Keuzemeersen, vochtige riviergraslanden doorsneden met een netwerk van sloten en grachten.

De tweede lus van de Afsnee-Keuze wandelroute begint dus aan de overkant van de rivier. Je wandelt er eerst langs de pittoreske oevers van de Leie om uiteindelijk de Keuzemeersen zelf in te duiken — soms haast letterlijk gezien de erg vochtige ondergrond. Toen ik deze wandeling maakte, zorgde de wind ervoor dat het geruis van de autosnelweg enorm storend was op de eerste lus, maar zo goed als onbestaande op dit tweede deel van de route.

Keuzemeersen op de Afsnee-Keuze wandelroute

Keuzemeersen op de Afsnee-Keuze wandelroute
Keuzemeersen op de Afsnee-Keuze wandelroute

Geen hoogvlieger, maar ook geen afrader

Het eerste deel van de Afsnee-Keuze wandelroute kon me niet echt bekoren. Dat je nooit veraf bent van de bewoonde wereld is op zich geen probleem. Het verkeerslawaai dat je daar voortdurend aan herinnert, is dat wel. Maar na het oversteken van de Goedingebrug, een attractie op zich, kwam ik precies op een andere wandeling terecht. Van het stuk op de smalle oever van de Leie en verder het pad door de Keuzemeersen heb ik zelfs echt genoten. Ook het tweede deel van de eerste lus, onder meer via een aardeweg en buurtwegel terug naar de kerk, vond ik iets hebben. Je zou ook enkel de tweede lus van de wandelroute kunnen volgen (parkeren op Keuze aan de Goedingebrug), maar dan heb je een wel heel korte route (slechts 3 km). Onderaan deze post vind je de GPX van de volledige Afsnee-Keuze wandelroute, alsook van de tweede lus apart.

Een hoogvlieger is deze wandeling naar mijn mening dus niet. En toch durf ik niet te zeggen dat ik de Afsnee-Keuze wandelroute nooit meer zal volgen. Misschien waag ik me wel eens aan een herkansing op een windstille dag. Als je op zoek bent naar een onvervalste connectie met de natuur (zoals je die in de Vlaamse Ardennen vindt), dan is deze wandeling in elk geval niets voor jou. Wil je echter de sfeer opsnuiven van een Leiedorp op een steenworp van Gent met zowel residentiële als natuurlijke toetsen, trek dan je waterdichte wandelschoenen maar aan!

Praktisch

  • Afsneedorp, 9051 Gent (in de buurt van de Sint-Jan Baptistkerk)
  • 9,2 km
  • ± 1 uur 50 min.
  • 5 hoogtemeters
  • 29 % verhard
  • De route is bewegwijzerd, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in Afsneedorp

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!