Menu
Wandelblog

Zilver én goud in de Kalkense Meersen

Ik verkende deze week maar liefst 3 ‘nieuwe’ wandelroutes, maar de route die mij het meest charmeerde, was een platgetreden pad vlak bij waar ik woon. Het was een prachtige zaterdagochtend met een golden sunrise en een zilveren korst en dus liet ik mijn koffiekoek half opgegeten op mijn ontbijtbordje liggen om me te haasten naar de Kalkense Meersen. Prioriteiten. Eten kan altijd nog. In deze post neem ik je mee naar dat magische ochtendgloren in één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen dat zich — lucky me — uitstrekt tussen de dorpskernen van Wetteren, Kalken, Schellebelle, Uitbergen en Overmere.

Uniek natuurgebied

Goed ja, helemáál uniek zijn de Kalkense Meersen niet, maar ze bevinden zich wel vlak bij mijn eigen woonplaats en daar ben ik best wel fier op. Men spreekt over de ‘Kalkense’ Meersen, maar eigenlijk is het laaggelegen gebied in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde een cluster van verschillende meersen: Kastermeersen, Springels, Belham, Broekmeers, Molenmeers, Wijmeers en Scherenmeersen. Je kan de ‘Kalkense’ Meersen dus betreden vanuit de verschillende omliggende gemeentes. Zelf vatte ik mijn wandeling aan vanuit Wetteren en stapte vervolgens tot aan de Vaart in Kalken.

De Kalkense Meersen bestaan vooral uit drassige graslanden omzoomd door karakteristieke knotwilgenrijen en ingesneden door grachten, met hier en daar een broekbos. Wandelen doe je er op paden om de kwetsbare natuur niet te verstoren. Het gebied is een perfect toevluchtsoord voor wie snel even wil ontsnappen aan de drukte van de omliggende gemeentes. Op weekdagen is het er vrij rustig en kom je weinig of geen wandelaars tegen, maar je mijdt het gebied best tijdens zonnige weekends, tenzij wat meer volk jou niet stoort. Of je kan natuurlijk net zoals ik op pad gaan bij ’t eerste ochtendgloren, wat mij betreft het mooiste moment van de dag.

Mijn favoriete wandeling in de Kalkense Meersen is iets meer dan 6 km lang. Via de Kasterstraat beland je al snel midden in de natuur en zo vervolg je de weg, deels verhard, deels drassig, tot aan de Kalkenvaartweg. Na een korte stukje langs de schilderachtige oevers van de Kalkense Vaart, duik je terug de Meersen in om uiteindelijk uit te komen op de Scheldedijk. Daar kan je kiezen: ofwel wandel je via het jaagpad op de dijk langs de Schelde, of je blijft beneden náást de dijk stappen, wat ik je echt ten zeerste aanraad. Na enige tijd kom je uit op een kiezelpad dat je terug naar de Kasterstraat leidt.

Golden hour is a thing. Foto’s trekken bij het krieken van de dag, wanneer de atmosfeer meer zonnestralen filtert, dat is helemaal mijn ding. Je kan op de foto’s klikken om deze uit te vergroten en te bekijken in een slideshow. Onderaan vind je alle praktische informatie over de wandeling. Geniet ervan!

Praktisch

  • Kasterstraat, 9230 Wetteren
  • 6,3 km
  • ± 1 uur 15 min.
  • 0 hoogtemeters
  • 20 % verhard
  • GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in de Kasterstraat
  • De Meersen zijn spectaculair tijdens het gouden uur ’s morgens vroeg of ’s avonds

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!