Menu
Wandelblog

Waar kunst en natuur samenvloeien: Sint-Martens-Latem aan de Leie

Ik ben een kunstbarbaar. Voilà, ’t is eruit. Een dagje schilderijen keuren in een museum — geeuw — daar doe je mij écht geen plezier mee. Maar wandelen langs schilderachtige plekjes die model stonden voor een kunstenaarskolonie, count me in! Op deze wandeling stap je mee in de voetsporen van Albijn Van den Abeele, de stamvader van de zogenaamde ‘Latemse school’. Het traject voert je langs de meest karakteristieke natuurgezichten en landschappen in Sint-Martens-Latem die de schilder annex politicus wisten te inspireren voor zijn tableaus. Verleden en heden, natuur en cultuur worden perfect gecombineerd op deze wandeling in het Leiedorp, maar wees gerust, je hoeft geen kunstliefhebber te zijn om ze te appreciëren. Wat je wel nodig hebt, zijn waterdichte wandelschoenen om de natte graslanden van de Latemse Meersen te doorkruisen.

Latemse Meersen winterzon

Albijn Van den Abeele wandelroute

Sint-Martens-Latem, het ‘Knokke’ van Oost-Vlaanderen, wordt gekenmerkt door lommerrijke woonwijken vol imposante villa’s. Kunstminnende toeristen komen er aan hun trekken in de vele musea en galerijen van artiesten die leefden en werkten in de uiterst pittoreske Leievallei ten zuidwesten van Gent.

Niets is schoon dan het natuurlijke.

Albijn van den abeele

Het was Albijn ‘Binus’ Van den Abeele (1835 – 1918), de enige van de Latemse schilders die ook echt uit Sint-Martens-Latem kwam, die in het begin van de 20ste eeuw tal van kunstenaars naar het dorp haalde. Hij zette zijn eerste stappen in de schilderkunst vrij laat, na een politieke carrière als schepen en burgemeester. In eerste instantie verkende hij zijn eigen regio, maar ook de Zwalmstreek — en daar kan ik hem geen ongelijk in geven. Zijn artistieke lijfspreuk, ‘niets is schoon dan het natuurlijke’, is ook op mijn lijf geschreven.

De Albijn Van den Abeele wandelroute is een wandeling van net geen 9 km langs idyllische plekjes die terugkomen in de schilderijen van de Latemse school. Verschillende bezienswaardigheden verrijken de route en langs het traject staan infoborden met uitleg over de kunstenaars en de omgeving.

De Koutermolen

Starten doe je in de buurt van het Molenpad dat je meteen naar één van de toppers van deze wandelroute brengt: de Koutermolen. Deze houten korenwindmolen, met 1373 als jaartal van oudste vermelding, werd in de 17de eeuw herbouwd en is de enige resterende van de Oost-Vlaamse Leiestreek. In de jaren 70 van de vorige eeuw onderging hij een zeer grondige restauratie. De staakmolen werd toen volledig gedemonteerd en verplaatst (!) ten noordwesten van het molenaarshuis. Meer recent werd de Koutermolen opnieuw ingrijpend gerestaureerd en maalvaardig gemaakt.

Knuppelpad

Voorbij de Koutermolen zet je de wandeling verder langs de Latemstraat waar het woonhuis van Albijn Van den Abeele staat. Het huis was een belangrijk trefpunt van ‘Latemse’ kunstenaars. Zijn atelier lag op de eerste verdieping waar het venster uitgaf op de kerk van Latem en op de voormalige stokerij.

Via de Kerkstraat, over het Dorp, betreed je het Knuppelpad, een houten wandelpad dat je door een groene oase tussen de Meersstraat en de Kwakstraat voert. Wie mijn blog volgt, weet dat ik dol ben op zogenaamde vlonderpaden. Stiekem was het ook de reden waarom ik deze wandeling wilde maken … Maar brute pech: het pad is sinds 1 februari gesloten voor een grondige renovatie die een viertal weken zou duren. Ik wandelde dan maar gewoon verder langs de Kwakstraat en kwam zo ook uit in de Latemse Meersen.

Knuppelpad op de Albijn Van den Abeele wandelroute in Sint-Martens-Latem

De Latemse Meersen

De Latemse Meersen of Leiemeersen zijn een erkend natuurreservaat dat wordt beheerd door Natuurpunt. Het gebied vormt een halfopen coulisselandschap dat wordt gekenmerkt door een lapjesdeken van kleine, onregelmatige percelen. De overwegend natte hooi- en weilanden waar vooral knotwilgen en elzenbroek het uitzicht bepalen, worden begraasd door Herwick schapen. De Latemse Meersen waren bij uitstek het werkterrein van Van den Abeele, die er maar al te graag zijn schildersezel opstelde. 

Woonwijken en buurtwegen

Eenmaal voorbij de Latemse Meersen kom je terecht in het residentiële deel van Sint-Martens-Latem. Verzorgde woonwijken met grote villa’s worden er verbonden door smalle buurtwegels die soms erg — te — goed verstopt zijn en tussen de huizen lopen. Van kouters is in de Kouterwegel, helemaal aan het einde van de wandeling, geen spoor meer te bekennen.

Op de route kom je ook nog ’t Vijvertje tegen dat reeds vele eeuwen geleden werd ingeplant op een dries, de eerste dorpskern van Latem. De eerste vermelding van het driespleintje dateert al uit 1563. Het vijvertje bleef al die tijd zo goed als ongewijzigd en bevindt zich waarschijnlijk op de plaats waar in de Frankische tijd de nederzetting Latem ontstond. Naast het vijvertje staat een neogotische processiekapel uit 1839.

Deze wandeling in Sint-Martens-Latem is geen knooppuntenwandeling. Op het traject staan wel zeshoekige bordjes die je kan volgen. Onderaan deze post vind je ook het GPX bestand en de route op kaart. Officieel start de wandeling op het kruispunt van de Kouterbaan en de Speurweg. Hier kan je echter niet parkeren. Je kan je auto makkelijker kwijt in de nabijgelegen Latemstraat. Om die reden ben ik de wandeling zelf gestart in de Latemstraat en heb ik de Koutermolen voor op het laatste bewaard.

Praktisch

  • Het kruispunt van de Kouterbaan en de Speureweg, 9830 Sint-Martens-Latem
  • 8,6 km
  • ± 1 uur 30 min.
  • 7 hoogtemeters
  • 20 % verhard
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan in de nabijgelegen Latemstraat (je kan de wandeling ook hier starten)

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!