Menu
Wandelblog

Door het bos de bomen zien: de Merelbeekse bossen

Of je nu door de bomen het bos of door het bos de bomen niet meer ziet, één ding is zeker: op deze wandeling zie je veel bomen. De Merelbeekse bossen — meervoud, jawel — vormen een bossencomplex tussen de dorpen Melsen, Baaigem, Munte, Bottelare en Schelderode, en trust me, ze zijn een bezoekje meer dan waard! In deze post neem ik je mee op een wandeling van net geen 14 km door enkele van de mooiste plekjes in Merelbeke. Ik maakte ze zelf al drie keer, waarvan twee keer in de sneeuw. Dat leverde heel mooie plaatjes op die je hier kan bekijken.

De Merelbeekse bossen

Wandelen in Merelbeke is voor mij bijna een thuismatch. Voor wie niet van deze streek is: Merelbeke is een Oost-Vlaamse gemeente nabij Gent die de dorpen Bottelare, Lemberge, Melsen, Munte, Schelderode en Merelbeke zelf omvat. Oorspronkelijk was het een heide- en bosrijk gebied met een waterrijke ondergrond waarin zich ook moerassen, poelen (cf. de Poelstraat) en vijvers bevonden. Door de eeuwen heen verdwenen veel van die landschappen om bijvoorbeeld plaats te maken voor de landbouw. Vandaag vind je er nog de Makegemse bossen (Makegembos, Harentbeekbos, Heilig Geestgoed, Bruinbos, Boswijk, Nerenbos) en het Gentbos. De bossen zijn Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Bossen van het zuidoosten van de Zandleemstreek‘.

Het Gentbos

De wandeling start aan de ingang van het Gentbos. Op dit moment bouwt men er een vlonderpad en dat is wel handig. Je maakt hier immers al meteen kennis met de natte gronden van de Poelstraat. Zelfs bij goed weer is waterdicht schoeisel aan te raden in dit 28 ha grote bos.

Het Gentbos maakte ooit deel uit van een vijvercomplex tussen Bottelare en de Schelde. Tot 1990 was het eigendom van de adellijke familie Stas de Richelle uit Luik. Het provinciebestuur kocht toen het domein, zonder het kasteel, om dit waardevol landschappelijke en ecologisch belangrijke erfgoed in stand te houden. Het bos wordt sindsdien als natuurlijk bos beheerd. In dat kader kiest men hier voor variatie in de samenstelling van de boomsoorten (beuk, zomereik, es) afgewisseld met open grasland.

Men maakt er duidelijk werk van om het Gentbos aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor (mobiele) bezoekers. Wandelpaden slingeren zich rond de bomen, houten bruggetjes leiden je over kabbelende beekjes. Bij stormweer bezoek je het bos beter niet. Door hevige rukwinden kunnen takken afbreken en bomen omwaaien, waarvan hier en daar nog restanten te zien zijn.

Open vlakte in Gentbos

De Makegemse bossen

Het eerste van de drie Makegemse bossen die je op deze wandeling verkent, is het Nerenbos. Het Nerenbospad is een heel lange wegel die begint op Hogenbos, een zijstraat van de Hundelgemsesteenweg. Vlak voor het bos loopt hij samen met een particuliere oprit, wat een beetje vreemd aandoet. Het wandelpad loopt eigenlijk helemaal aan de rechterkant van deze oprit, via een houten hekje dat weinig nut heeft aangezien er verder geen afsluiting staat. Laat je niet afschrikken door de bordjes met ‘privé’ en ‘verboden op het werk te komen’ die een beetje verderop aan de ingang van het bos staan. Deze bordjes zijn bedoeld voor de werf (houtzagerij?) die zich aan de linkerkant bevindt. Dit bos is wel degelijk vrij toegankelijk!

Een groot deel van de Makegemse bossen bestaat uit populier of naaldhout. Het zijn open bossen met vrij brede wandelpaden. Tussen de bossen ligt vaak gras- en akkerland, omzoomd door bomen- of knotwilgenrijen. Langs de Makkegemstraat (met dubbele k, Makegem spreek je trouwens ook zo uit) wandel je naar het Bruinbos, waar een vlonderpad je voetjes droog houdt. Een beetje verderop gaat dit bos over in het Heilig Geestgoed, dat zijn naam niet gestolen heeft.

Poelenproject

In Merelbeke loopt een ambitieus project om kikkers, padden en salamanders aan te trekken. In de daarvoor voorziene poelen leven maar liefst acht soorten amfibieën, waaronder de vijf soorten salamanders die in België voorkomen. Zelfs de uiterst zeldzame zwart-geel gevlamde vuursalamander en de kamsalamander voelen zich hier thuis.

Infobord amfibieën aan poel

Bezienswaardigheden

Deelgemeente Munte ligt aan de voet van de Vlaamse Ardennen, maar behoort nog tot de toeristische regio Scheldeland. Je krijgt er wel reeds een voorproefje van wat deze heuvelachtige streek te bieden heeft.

Naast de prachtige natuur heeft deze wandeling ook nog enkele andere bezienswaardigheden in petto. Zo tref je hier en daar nog betonnen bunkers aan die men vóór de Tweede Wereldoorlog in opdracht van het Belgische leger bouwde. Deze bunkers hebben echter nauwelijks een rol gespeeld in de gevechten door de snelheid van de Blitzkrieg.

Bunker

‘Ter Zinkt’ is een middeleeuws waterslot dat veel schade heeft geleden tijdens diverse oorlogen en om die reden verschillende keren werd gerestaureerd. Verbouwingswerken van circa 1900 bepalen het globaal uitzicht van het bak- en natuurstenen kasteel in neotraditionele stijl, maar vroegere bouwfasen lieten duidelijk hun sporen na. Het domein is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Op je route kom je ook een 17de eeuws Karmelietenklooster tegen. Ten gevolge van de Franse overheersing werd de geestelijkheid er verjaagd en het klooster aangeslagen en verkocht. Op het einde van de 19de eeuw kwam het domein in handen van een gegoede Gentse textielfamilie die het klooster verbouwde tot een zomerresidentie waar kunstenaars hun toevlucht vonden. Het pand wisselde sindsdien verschillende keren van eigenaar. In 2003 werd het gerenoveerd en daarna terug bewoond.

Een beetje verderop, naast het voormalige Karmelietenklooster, vind je de ‘Groen Boerderij’ waar men op organische wijze oesterzwammen en Shii-takes kweekt. In een onbemand verkoopstalletje kan je zakjes kopen met deze op gepasteuriseerd stro geteelde paddenstoelen.

Verkoopstalletje met oesterzwammen en Shii-Take

Het laatste stukje van de wandeling leg je af langs charmante trage wegen zoals de Koddewegel, Drieswegel en de Dokterswegel die je naar het centrum van Bottelare leiden. Via de Hazenwegel kom je ten slotte terug in het Gentbos.

Praktisch

  • Provinciaal domein Gentbos, Poelstraat 184 – 188, 9820 Merelbeke
  • 13,8 km
  • ± 3 uur
  • 81 hoogtemeters
  • 32 % verhard
  • GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan op de parking van het Provinciaal domein

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!