Menu
Wandelblog

Tweemaal Assels wandelroute

Routen of Natuurpunt? Beide instanties bieden een (zo goed als identieke) wandeling aan langs een stukje Leiemeersen tussen de dorpen Drongen en Afsnee. Maar kiezen is verliezen, toch?! Vorige lente en zomer volgde ik de twee routes al eens en deze week keerde ik terug in totaal andere weersomstandigheden: sneeuw! In deze post vertel ik je alles over de Assels wandelroute van 6 km die op haar mooist is in de late lente of zomer.

Natuurpark Levende Leie

Al vele generaties lang voelen kunstenaars zich aangetrokken door de Leie die als een creatieve slagader door het vlakke landschap slingert. Voor kunstliefhebbers heeft de Leiestreek bijgevolg heel wat te bieden. Maar de streek laat ook natuurvrienden zeker niet in de kou staan. Kunst en natuur komen er immers samen in uiterst inspirerende natuurgezichten.

De Gentse dichter Karel van de Woestijne noemde de Leie ooit de schoonste rivier van Vlaanderen. Vroeger stond de Leie bekend om zijn vlaswerken. Het water was door zijn samenstelling namelijk erg geschikt voor het roten van vlas. Men sprak zelfs over ‘de gouden rivier’ omwille van de glans die het in de Leie gerote vlas kreeg. Om ecologische redenen werd deze sterk vervuilende techniek later volledig verboden en werden er in het Leie-stroomgebied initiatieven genomen inzake waterzuivering. Het groeiende vissenbestand bewijst inmiddels dat het de goede kant opgaat.

Omwille van de ecologische waarde, werkt Natuurpunt aan één groot natuurgebied in de Leievallei tussen Gent en Deinze. Het resultaat is Natuurpark Levende Leie, dat reikt van de Bourgoyen-Ossemeersen tot en met de meersen van Ooidonk. Één van de natuurgebieden zijn de meersen van de Assels, die als een eilandje begrensd door de meanderende Oude Leie tussen de Gentse deelgemeenten Afsnee en Drongen liggen.

De groene rand rond Gent

Ooit was Afsnee niet meer dan een moerasdorp in een oude, verkorte — ‘afgesneden’ — Leiebocht. Vandaag is het één van de rijkste randgemeenten van provinciehoofdstad Gent. Daarvan getuigen onder meer de riante villa’s langsheen de Leie. Verder is Afsnee een landelijk gebleven gemeente met nog uitgestrekte landbouwgronden, weilanden en natuurgebieden.

Ook Drongen behield tot het midden van de 20ste eeuw z’n landelijke karakter met een gespreide bebouwing van hoeven en kastelen. Een uitbreiding van de spoorlijnen, de aanleg van de autosnelweg (E40) en het openen van de Ringvaart zorgden niet alleen voor betere verbindingswegen maar ook voor een sterke bevolkingsaangroei en verkaveling van grote landbouwgebieden.

Beide Assels wandelroutes starten op het Drongenplein waar de oude abdij herinnert aan de rijke kerkelijke geschiedenis van het dorp. De oorsprong van de abdij is onzeker, maar volgens sommige bronnen zou deze teruggaan tot de 7de eeuw. De in de 19de-eeuw vernieuwde abdijkerk fungeert eveneens als parochiekerk. Wat verderop verbindt de Pontbrug over een arm van de Leie het dorpscentrum met de Assels.

Hoera! Een vlonderpad!

Natuurgebied de Assels bestaat vooral uit vochtige graslanden doorweven met sloten en vormt zo een waar paradijs voor verschillende vogelsoorten die je kan bewonderen vanuit een kijkhut. Hiervoor moet je even afwijken van de route ter hoogte van de bocht in de Pontstraat, vlak voor je het onverharde verlengde van de straat rechts inslaat. Een kort vlonderpad brengt je naar de hut met uitkijk op de Boterput. De moeite waard? Dat zijn plankenpaden IMHO áltijd!

Routen of Natuurpunt?

De bewegwijzerde wandelingen van Routen (zeshoekige bordjes) en Natuurpunt (rode pijltjes) zijn vrijwel identiek; de routes gaan enkel ter hoogte van de Asselsekerkweg kort (zo’n 800 m) uit elkaar. Persoonlijk heb ik een lichte voorkeur voor de lus van Natuurpunt omdat ik het stukje langs het Pontpad, zeker wanneer de bloemenrijke natte hooi- en weilanden in volle bloei staan, zo mooi vind.

Om diezelfde reden raad ik aan om de Assels wandelroute te volgen in de lente of zomer, wanneer het bloeiende groen alles zoveel mooier maakt. Een heel groot deel van de wandeling loopt langs de oevers van de Oude Leie. De dromerige, romantische sfeer waarvan ik de eerste twee keren zo onder de indruk was, voelde ik deze keer helemaal niet. Ik vermoed bovendien dat de weelderige zomerse begroeiing ook het geraas van de drukke verkeersaders ietwat dempt, al kan het ook zijn dat ik er nu meer op lette door het verstillende effect van de sneeuw (en de afwezigheid van mijn lief).

De Assels wandelroute is perfect te combineren met de Afsnee-Keuzeroute (9,2 km) door het veer te nemen in Afsnee. Meer informatie over deze wandeling vind je hier. Ook handig: het station van Drongen bevindt zich op een 800 m van de start van de wandeling. Er is ook een Groene Haltewandleing (14,6 km) van het station van Drongen naar dat van Gent-Sint-Pieters. Info via deze link.

Praktisch

  • Drongenplein, 9031 Drongen
  • 6 km
  • ± 1 uur 15 min.
  • 0 hoogtemeters
  • 40 % verhard
  • Bewegwijzerde route, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan op het plein
  • Voor de route van Routen volg je de zeshoekige bordjes met “Assels wandelroute”; voor de route van Natuurpunt volg je de rode pijltjes met “Natuurpark Levende Leie”

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!