Menu
Wandelblog

Hotspot: Oude Schelde wandelroute

Of ik de Kalkense Meersen zo naderhand niet beu ben? Tuurlijk niet! Sinds ik het natuurgebied op een boogscheut van waar ik woon (her)ontdekt heb, ben ik er niet weg te slaan. Het is mijn favoriete hotspot om te jagen op het licht; ik moet niet eens belachelijk vroeg opstaan om er bij zonsopgang te zijn. Mijn dochter vindt dat ik intussen wel het label ‘ambassadrice van de Kalkense Meersen’ verdien. Zelf draag ik met trots de ordinaire status van topfan (en merci, Routen, om dit in jullie nieuwste magazine te bevestigen). Ik heb er zo mijn vaste, vaak zelfgemaakte routes, maar deze week volgde ik een suggestie van Routen: de Oude Schelde wandelroute. Hoewel ik geen nieuwe plekjes ontdekte — ik stapte deze route al zó vaak spontaan, zonder te letten op knooppunten — zag ik ‘mijn’ Meersen alweer in een ander (gouden) licht, dat van de opkomende zon. Het leverde prachtige foto’s op die ik in deze post graag met jullie deel.

Kalken, dorp in een Scheldebocht

De Kalkense Meersen zijn een natuurgebied in de voormalige overstromingsvlakte van de Schelde, gelegen tussen de dorpskernen van Wetteren, Kalken, Schellebelle, Uitbergen en Overmere. Je kan de laaggelegen wetlands met hun karakteristieke knotwilgenrijen, grachten en broekbossen betreden vanuit de verschillende omliggende gemeentes. Officieel start de Oude Schelde wandelroute in Kalkendorp, maar je kan uiteraard overal inpikken op deze wandellus. Zelf zette ik bijvoorbeeld aan in de Wetterstraat, het verlengde van de Kasterstraat in Wetteren.

Maar goed, Kalken dus. De naam van de gemeente zou verwijzen naar de ligging van het dorp in de bocht van een rivier, in dit geval de Schelde. Oude vermeldingen van de plaatsnaam gaan terug tot de 12de eeuw als Calkine, later ook KalkineCalckeneKalkeneCalcken en vanaf 1937 tenslotte Kalken. Sinds 1977 is het een deelgemeente van Laarne.

Ooit maakte de Schelde een sierlijke bocht tussen Kalken, Schellebelle en Wetteren, maar op het einde van de 19de eeuw werd een doorsteek gemaakt die de vaarroute voor schepen met 3,5 kilometer verkortte. De oude rivierbedding slibde dicht. Daarnaast werden de Meersen decennialang drooggelegd voor landbouwgebruik. In 2018 werd de Oude Schelde opnieuw uitgegraven en het waterpeil verhoogd om het oorspronkelijke rivierkarakter van de Kalkense Meersen te herstellen.

Vandaag is dit prachtige stukje meanderende natuur de ideale plek om vogels te spotten in het gouden licht van zonsopgang of -ondergang. De Oude Schelde wandelroute is net geen 7 km lang en bestaat voor zo’n 55 % uit (vaak drassige) aardewegen. Hier en daar werden grind- of betonweggetjes aangelegd, alsook een fiets- en voetgangersbrug over de Kalkenvaart, om de Kalkense Meersen aan te sluiten op het netwerk van recreatieve assen tussen de omringende natuurgebieden.

Op een verhard kilometertje door het dorp van Kalken na, wandel je op de Oude Schelde wandelroute uitsluitend langs trage wegen die niet voor verkeer toegankelijk zijn. De Meersen zijn daarom een perfect toevluchtsoord voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de omliggende gemeenten. Ik dompel mezelf het liefst ’s morgens vroeg, bij het gloren van de dag, even onder in deze oase van rust. Ik ga er hier niet verder over uitweiden, maar ik nodig je uit om via de zoekfunctie op de site op zoek te gaan naar eerdere posts over mijn favoriete hotspot. Onder de foto’s vind je de praktische informatie over de wandeling. Geniet van de beelden. Je kan op de foto’s klikken om deze uit te vergroten en te bekijken in een slideshow.

Praktisch

  • Kalkendorp, 9270 Kalken (Laarne
  • 6,9 km
  • ± 1 uur 35 min.
  • 2 hoogtemeters
  • 44 % verhard
  • Knooppuntenwandeling, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan aan de kerk
  • Knooppunt 25 bevindt zich in de Uitbergsestraat

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!