Menu
Wandelblog

Slechts 3 dagen hadden de kanonnen gebulderd … Halve Maanroute in Gijzenzele

De belofte van een vlonderpad, meer had ik niet nodig om te gaan wandelen in Gijzenzele. Dat deze kleine deelgemeente van Oosterzele de toegangspoort is tot mijn geliefde Vlaamse Ardennen én bovendien grenst aan mijn eigen heimat, zat er ook wel voor iets tussen. Deze week neem ik je mee naar de Halve Maanroute, een wandeling die de korte maar bijzonder hevige slag om Gijzenzele herdenkt.

Bank met citaat "Slechts drie dagen hadden de kanonnen gebulderd". Herdenking van slag om Gijzenzele. Op de Halve Maan Route.

De slag om Gijzenzele

Wie Gijzenzele — ‘Gijzel’ in de volksmond — bezoekt wordt onvermijdelijk geconfronteerd met het verleden. De gemeente telt maar liefst acht bunkers, een enkele vermomd als ‘huisje’, alle stille getuigen van de Slag om Gijzenzele. Gijzenzele en het naburige Kwatrecht maakten tijdens de drie bloedige meidagen van 1940 deel uit van de verdedigingslinie die vijandelijke aanvallen moest afweren. Langs het parcours vind je informatieborden over deze hardnekkige strijd waarbij vele slachtoffers vielen.

Bunker op de Halve Maanroute te Gijzenzele

Voor liefhebbers van wegels

Hoewel het oorlogsgebeuren in Gijzenzele nooit veraf is, is de Halve Maanroute geen zwaarmoedige wandeling. De informatieborden zijn zeker een meerwaarde, maar geen must als je geen zin hebt in een geschiedenisles. Ook de drukke verkeersaders (E40, N42) die Gijzenzele letterlijk in de tang houden, zijn geen pretbedervers — al had ik op dat vlak misschien een beetje geluk met de wind?

Wat mij vooral bijgebleven is van deze wandeling, bovenop een algemene positieve indruk, zijn de vele trage wegen. De Vettekotwegel, de Koningswegel, de Kerkwegel, de Renkelinkwegel, de Vossenwegel … Het zijn maar enkele van de heerlijke buurtwegels die je op deze route verkent. Om nog maar te zwijgen van het weliswaar korte maar erg keurige plankenpad.

Wat mag je verder van de Halve Maanroute verwachten?

De Halve Maanroute is de hertekende versie van de vroegere Bunkerroute waarvan je hier en daar nog een wegwijzertje terugvindt. Intussen heeft de wandeling zelf ook alweer een update gekregen waardoor ze iets korter geworden is. Het startpunt is nu aan het kerkplein in Gijzenzele. Eerder was de wandeling 8,5 km lang maar door de verlegging van het startpunt is dit nu 7,3 km.

De herinneringen aan WO II, de vele trage wegen, het vlonderpad: de Halve Maanroute is kort maar heeft heel wat te bieden. Het is een ideale wandeling voor het hele gezin. Ongeveer halverwege wandel je langs de Vierhoekhoeve; de kinderboerderij, het terras en de hoevewinkel zijn leuke extra’s (in niet-Coronatijden)!

Hoewel ik genoten heb van het hele traject, beleefde ik mijn persoonlijke hoogtepuntje op de Stuivenberg. Daar waande ik me heel even ver weg van het drukke leven. De Halve Maanroute is een wandeling die ik zeker en vast ga herhalen! Een pareltje dichtbij huis …

Stuivenberg op de Halve Maanroute te Gijzenzele

Praktisch

  • Kerkstraat, 9860 Gijzenzele (Oosterzele), in de buurt van de Sint-Baafskerk
  • 7,3 km
  • ± 1 uur 25 min.
  • 31 hoogtemeters
  • 55 % verhard
  • De route is bewegwijzerd, GPX of volgen op kaart
  • Parkeren kan de buurt van de kerk
  • De Vierhoekhoeve (kinderboerderij, terras, hoevewinkel) is zeker een bezoekje waard

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!