Menu
Wandelblog

Afkoelen in de Vinderhoutse bossen

Zwoele avonden vragen om verkoelende wandelingen. Niet altijd evident, na werk en huishouden. Daarom zocht ik vorige week een korte wandelroute in de Gentse rand. Ik kwam uit bij de Leeuwenhof wandeling van Natuurpunt, een route van 4 km die me langs en door de oude boskern van de Vinderhoutse bossen voerde. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen, de Buitenring Drongen was namelijk vlakbij … In deze post vertel ik je waarom de nabijheid van de drukke verkeersweg de pret echter níét kon bederven.

Groenpool

Gent gaat voor groen en zet volop in op stilteplekken. Rond de stad bouwt men zogenaamde ‘groenpolen’ uit, recreatie- en natuurgebieden waar de stedelijke drukte iets uit een ander leven lijkt. Één van de vijf groenpolen aan de rand van de Arteveldestad, is die van de Vinderhoutse bossen. De komende jaren zullen diverse partners op Vlaams, provinciaal en lokaal niveau hun krachten bundelen om deze waardevolle groenpool verder te ontwikkelen.

In 2022 werd de (her)inrichting van de eerste van drie toegangspoorten tot de Vinderhoutse bossen afgerond. Portaal ‘Leeuwenhof’ werd vernoemd naar het kasteel dat hier in de 19de eeuw dienstdeed als buitenverblijf van verschillende rijke families. Later werd in het gebouw een weeshuis en internaat voor kinderen van rondtrekkende ouders ondergebracht. Nu is er een zorghotel waar o.a. Gentse daklozen worden opgevangen.

De Vinderhoutse bossen, hoewel vernoemd naar een deelgemeente van Lievegem, bevinden zich eveneens voor een stuk op Gents grondgebied. Er zijn verschillende wandelroutes, maar op die warme bijna-zomeravond koos ik de Leeuwenhof of de rode wandeling van Natuurpunt uit, met haar 4 km de kortste route. De start aan voormalig jeugdhuis Chez Choseken in Drongen oogde wat ‘vergane glorie’, maar daar dacht ik al niet meer aan van zodra ik het bruggetje naar het grindpad naast het bos was overgestoken.

Vinderhoute

Lang geleden was de heerlijkheid Vinderhoute één van de oudste en aanzienlijkste lenen van het graafschap Vlaanderen. Vandaag is het Meetjeslandse dorp, op Ronsele na, de kleinste deelgemeente van Lievegem. Het dorp heeft een landelijke, rustige sfeer, met een mix van oude boerderijen, landhuizen en moderne woningen … op ongeveer 10 kilometer ten westen van het Gentse stadscentrum. Vinderhoute is gunstig gelegen nabij belangrijke verbindingswegen, waardoor het enerzijds gemakkelijk bereikbaar is, maar anderzijds ook wat verstoord wordt.

De Leeuwenhof wandeling voert je eerst langs en vervolgens door de oude boskern waar op sommige delen al meer dan 100 jaar bos aanwezig is. Toch zijn er niet veel oude, grote bomen te vinden omdat er in het verleden veel populieren aangeplant werden voor de productie van hout. Populieren zijn snelgroeiende bomen die bekend staan om hun snelle ontwikkeling en reproductie. Dit betekent dat ze vaak een kortere levensduur hebben in vergelijking met langzaam groeiende bomen zoals bijvoorbeeld eiken. Daardoor zie je op deze wandeling vrij veel bomen die het einde van hun levenscyclus bereikt hebben. Het dode hout geeft het bos een ietwat verwilderde indruk, maar is een meerwaarde voor veel insecten en dus ook voor vogels.

Grindpad, graspad, bospad, Gavergracht

Van keurig grindpad, over graspad, naar avontuurlijk bospad. ’s Winters kan het hier naar het schijnt erg drassig liggen omdat het bos dan grotendeels overstroomd is. Dat is natuurlijk nu niet het geval. Hoogspanningsmasten herinneren hier en daar aan de beschaving, maar echt storend wordt het niet. Ook de geluidsoverlast van de zéér nabije R4 vond ik redelijk beperkt (al kan dat in andere seizoenen of weersomstandigheden uiteraard wel anders zijn).

Vervolgens kom je uit bij de Gavergracht die je een stukje volgt vooraleer weer het bos in te duiken. Samen met het bovengenoemde bospad behoorde het stukje op de oever van de beek voor mij tot de hoogtepunten van de wandeling.

Toppertje ondanks R4

De rest van de wandeling leg je af langs hoofdzakelijk rechte laantjes in het bos en dan is daar plots die R4. Zo’n 100 m stap je vlak naast de drukke ringweg, maar dat is zo weer vergeten. Verderop een open picknick-/speelzone en aan een vijver met een splinternieuwe uit de kluiten gewassen houten steiger. Het allerlaatste stukje van de wandeling vond ik dan weer wat confronterend. Ik wist toen nog niet dat ‘Het Leeuwenhof’ vandaag een zorghotel is. Gezellig is anders, best wel ontnuchterende sfeer, voetjes op de grond.

Een sterrenstatus haalt de Leeuwenhof wandelroute wat mij betreft niet, maar als je op zoek bent naar een makkelijke (avond)wandeling in een jong fris bos, dan raad ik je deze route toch wel aan. Verwacht geen ‘ver van de bewoonde wereld’ gevoel of hoogtepunten die je van je sokken blazen; geniet gewoon van dit stukje natuur in de groene rand rond Gent.

Praktisch

  • Beekstraat 46, 9031 Drongen
  • 4 km
  • ± 45 min.
  • 0 hoogtemeters
  • 5 % verhard
  • Bewegwijzerde route (rode markering), GPX of volgen op kaart
  • Gratis parkeren op de Krakeelparking

Ik kwam op mijn route geen obstakels tegen. Blijf echter steeds alert. Ik kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onvolledige en/of niet accurate routebeschrijvingen. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies, schade of letsel voortkomend uit of verbonden aan het gebruik van deze website. Vind je mijn foto’s mooi? Fijn! Wil je foto’s van mijn blog gebruiken? Vraag dan eerst om toestemming!

Bronnen: Inventaris Onroerend Erfgoed, Natuurpunt