Menu
Specials

Even praktisch nu: hoe onderhoud je Gore-Tex®?

Gore-Tex® is niet meer weg te denken uit de garderobe van de moderne outdoor liefhebber. Met Gore-Tex® blijf je gegarandeerd droog én beschut van de wind. Het is echter een misverstand om te denken dat Gore-Tex® geen onderhoud nodig heeft. Maar met de juiste TLC, is het een duurzaam materiaal dat zeer slijtvast is. In dit artikel leg ik kort uit wat Gore-Tex® precies is en hoe je het onderhoudt.

Wat is Gore-Tex®?

Gore-Tex® werd in 1969 bij toeval ontdekt door Bob — je raadt het al — Gore. De stof is een flinterdun membraan met een microporeuze structuur. Elke vierkante centimeter Gore-Tex® bevat maar liefst zo’n 1,4 miljard poriën die 20 000 keer (!) kleiner zijn dan een waterdruppel. Hierdoor is het membraan volledig waterdicht. De poriën zijn dan wel weer 700 keer groter dan een waterdampmolecuul, waardoor transpiratie er gewoon doorheen kan. Naast waterdicht en ademend, is het materiaal ook winddicht. Kortom: Gore-Tex® beantwoordt perfect aan de noden van elke actieveling!

Waar zit het Gore-Tex® membraan?

Voor alle duidelijkheid: je ziet of voelt een Gore-Tex® membraan niet zitten. Producten met Gore-Tex® worden meestal voorzien van een labeltje aan de buitenkant, maar het membraan zelf zit ónder de bovenstof waarmee het verbonden is. Als het membraan bovendien ook nog verbonden is met de binnenvoering, dan spreekt men van drielaags Gore-Tex®. Deze drie lagen bewegen niet ten opzichte van elkaar. Bij tweelaags Gore-Tex® is het membraan alleen verbonden met de bovenstof en wordt het aan de binnenkant beschermd door een losse voering. Maar hoe onderhoud je Gore-Tex®? Ik maak een onderscheid tussen het onderhoud van schoenen enerzijds en dat van kledingstukken anderzijds. Natuurlijk kan je ook andere producten met Gore-Tex®, zoals handschoenen, op deze manier behandelen, naargelang ze in de wasmachine mogen of net niet.

Hoe onderhoud je Gore-Tex® schoenen?

De ademende eigenschap van Gore-Tex® brengt met zich mee dat je best sokken draagt die het transpiratievocht afvoeren in plaats van het te absorberen. Katoen bijvoorbeeld slorpt nattigheid op in plaats van het door te geven aan het Gore-Tex® membraan. Probeer er een goede gewoonte van te maken om je wandelschoenen regelmatig langs de buitenkant (droog) af te borstelen. Wanneer na verloop van tijd je voeten na een wandeling klam aanvoelen, dan is dat het signaal dat het Gore-Tex© membraan verstopt is geraakt. Het membraan moet dan gereinigd worden. Maar hoe doe je dat?

 1. Borstel opgedroogd vuil af de schoenen.
 2. Haal de binnenzooltjes en eventueel ook de veters uit de schoenen.
 3. Gebruik een sponsje met lauw water en een kleine hoeveelheid detergent om de buitenkant van de schoenen verder te reinigen.
 4. Vul nu de schoenen met lauw water waar je een beetje azijn (dit helpt tegen geurtjes) en opnieuw een druppeltje detergent aan toevoegt.
 5. Laat een tiental minuten weken. 
 6. Giet het water weg en spoel na met lauw water. 
 7. Laat de schoenen aan de lucht drogen uit de buurt van een warmtebron. 
 8. Behandel de schoenen met een impregneerspray die geschikt is voor Gore-Tex® (b.v. Nikwax, Grangers). Breng meerdere laagjes aan en laat elk laagje voldoende drogen. Wrijf het middel niet in de schoenen!

Hoe onderhoud je Gore-Tex® kledij?

Gore-Tex® heeft een indrukwekkende waterkolom en de bovenstof en binnenvoering zijn bovendien extreem bestendig en duurzaam. De producten zijn uiterst geschikt voor ruige activiteiten en voor langdurig gebruik onder extreme omstandigheden. Veelvuldige blootstelling aan weer en wind zorgt ervoor dat de waterafstotende eigenschappen van kledij met Gore-Tex® na verloop van tijd opnieuw moeten geactiveerd worden. Kledij die niet niet per sé hoeft gewassen te worden, kan je 20 minuten in de droogkast steken op lage temperatuur. Bij gebrek aan een droogkast, kan je de kledij ook gewoon kort strijken. Zorg dat het ijzer niet te warm is en gebruik een handdoek om de stof te beschermen. Gebruik geen stoom! Moet je kledij toch gewassen worden, dan mag je die gewoon in de wasmachine stoppen (check altijd het label). Neem daarbij de volgende regels in acht:

 1. Rits het kledingstuk, indien van toepassing, volledig dicht en sluit ook de ritsen van zakken en ventilatieritsen.
 2. Draai een programma op 40° met slechts een kleine hoeveelheid wasmiddel. Vermijd te allen tijde poederwasmiddel, wasverzachter, vlekkenverwijderaar of bleekmiddel.
 3. Het kledingstuk mag in de droogkast, maar niet op een te hoge temperatuur. Laat het kledingstuk ook nadat het volledig droog is nog een twintigtal minuten verder draaien in de droogkast om de waterafstotende eigenschappen van het kledingstuk te reactiveren. Indien je niet over een droogkast beschikt, kan het kledingstuk aan de lucht gedroogd worden. Strijk daarna het kledingstuk als het droog is op een zachte stand om de waterafstotende eigenschappen van het kledingstuk te reactiveren. Gebruik een handdoek om de stof te beschermen. Gebruik geen stoom.
 4. Test de parelende eigenschap van het textiel met enkele druppels water. Mogelijks moet je het kledingstuk met een waterafstotend product dat geschikt is voor Gore-Tex® (b.v. Nikwax, Grangers) nabehandelen. Volg daarbij de gebruiksaanwijzing.

Welke soorten Gore-Tex® zijn er?

Gore® gaat er prat op dat met het juiste onderhoud en wat gezond verstand (waarmee ze bedoelen dat je het juiste product voor de gepaste gelegenheid moet gebruiken) je Gore-Tex® producten levenslang meegaan. Naast de klassieke Gore-Tex® bestaan inmiddels ook andere varianten die aangepast zijn aan specifieke omstandigheden. Gore-Tex® Pro is geschikt voor ruige activiteiten en voor langdurig gebruik onder extreme omstandigheden. Gore-Tex® Active producten hebben een dunner en lichter membraan, met een uitstekend ademend vermogen en een kleiner pakvolume. Dit materiaal is vooral ideaal voor zeer inspannende activiteiten van kortere duur. Verder zijn er ook nog Gore-Tex® Paclite, Thermium … Nu je weet hoe je je Gore-Tex® producten onderhoudt: go out there and have lots of fun!


Ik werd niet betaald om dit artikel te schrijven en ik ontving geen gratis producten om te testen. Er is ook geen affiliate of ander partnership met dit merk. Ik kan in geen geval aansprakelijk gesteld worden voor enig direct of indirect verlies of schade voortkomend of verbonden met het gebruik van deze website.

No Comments

  Leave a Reply